Osobností roku časopisu Time jsou lidé bojující proti ebole

New York - Redakce amerického časopisu Time označila za osobnost roku lékaře, zdravotníky a další lidi bojující proti ebole. Titul v tradiční anketě si podle editorů magazínu zasloužili tím, jak riskují své zdraví a životy, aby zabránili šíření této zhoubné choroby. Mezi dalšími osobnostmi se umístili lidé protestující v americkém Fergusonu či ruský prezident Vladimir Putin. V loňském roce získal ceněný titul papež František.

„Riskovali a vytrvali, obětovali se a zachraňovali… Zeptejte se, co je motivovalo, a někteří budou mluvit o Bohu; jiní o své zemi, další o instinktu, který jim velí běžet směrem k ohni, a ne pryč,“ uvedla ve zdůvodnění letošní volby šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbsová.

Epidemie zákeřné krvácivé horečky si dosud v západní Africe vybrala 6 388 obětí a celkem se jí nakazilo 17 942 lidí. Řadu z nich tvoří právě lékaři, zdravotnický personál, misionáři a další dobrovolníci, kteří se hlavně v Libérii, Guineji a Sieře Leone snaží přispět k tomu, aby se epidemie nešířila a co nejvíce pacientů se podařilo uzdravit.

Pavel Gruber – ředitel české pobočky Lékařů bez hranic

„Morální ocenění je velmi důležité. Ti lidé pracují ve velmi nebezpečném prostředí, kdy nebezpečí je navíc neviditelné. To je psychicky velmi náročné - zvláště pro lékaře i sestry, protože úspěšnost léčby je velice nízká… Mediální pozornost upadá, skrze toto ocenění se svět zase začne ebole trochu věnovat a připomene si, že epidemie zdaleka není překonaná.“

Osobností roku se obvykle stává člověk, který v uplynulém roce nejvíce ovládl zpravodajství a veřejný život. Druhé místo letos podle časopisu Time patří lidem protestujícím v americkém Fergusonu proti přílišnému používání násilí ze strany americké policie. Třetí příčku pak získal ruský prezident Putin, který se do pozornosti světa dostal zvláště kvůli ruské anexi Krymu a následnému konfliktu Moskvou podporovaných povstalců s ukrajinskou armádou na východě Ukrajiny.

Šéf Kremlu před měsícem uspěl i v dalším prestižním žebříčku významného časopisu: Forbes jej v listopadu vyhlásil nejmocnější osobností světa pro tento rok.

Mezi dalšími finalisty ankety časopisu Time byli prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání a zakladatel největší čínské internetové společnosti Alibaba a zároveň nejbohatší Číňan Jack Ma.

Bojovníci s ebolou po třech letech navazují na skupinové prvenství demonstrantů, kteří byli ikonou arabského jara.