Povstalci prý soustavně porušují příměří, tvrdí ukrajinská armáda

Kyjev - Od úterního vyhlášení příměří zatím podle OSN na Ukrajině nezemřel žádný civilista. Tamní armáda však uvedla, že jen během posledních 24 hodin separatisté zaútočili hned jedenáctkrát. Nad Mariupolem, posledním strategickým městem na východě země pod kontrolou Kyjeva, přeletělo bezpilotní letadlo.

„V oblasti Mariupolu zesílila aktivita nepřátelských výzvědných služeb, objevil se tam bezpilotní letoun,“ uvedla ukrajinská armáda. Přístav Mariupol leží na strategické pozemní cestě ke Krymu, který letos na jaře anektovalo Rusko. 

I když několik dní platí nově vyhlášený klid zbraní, zejména z Luhanské oblasti je hlášena střelba z minometů a děl. Také kolem letiště v Doněcku, které bylo v uplynulých měsících dějištěm tvrdých bojů, se v noci střílelo, nicméně nad ránem tam prý zavládl klid. 

Klid zbraní mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty vstoupil v platnost v úterý, které Porošenko navrhl jako „den klidu“. Boje skutečně ustaly a zastavení palby se ve značné míře dodržovalo i poté. Díky tomu obě strany ve čtvrtek oznámily, že začaly z frontové linie stahovat těžké zbraně. Dosavadní klid zbraní, který podepsaly obě strany v září v Minsku, dlouhodobě nikdo fakticky nedodržoval, na papíře zůstal také závazek rozdělení vojsk a z velké části i výměna zajatců.

Boje na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ukrajina z bezpečnostních důvodů zakázala veškeré lety do Dněpropetrovska, Charkova a Záporoží. Jde o správní centra oblastí sousedících s částmi země ovládanými separatisty, Luhanskou a Doněckou oblastí. Letecké spojení s těmito regiony nefunguje už několik měsíců. Nad územím ovládaným povstalci bylo v červenci sestřeleno letadlo malajsijských aerolinií. Pád letounu nikdo z 298 osob na palubě nepřežil. 

Konflikt na východě Ukrajiny si podle dnes zveřejněné bilance OSN od poloviny dubna vyžádal 4 634 lidských obětí, včetně těch z malajsijského letounu. Přes 10 400 lidí během současného konfliktu utrpělo zranění. Své domovy opustilo více než 1,1 milionu lidí, menší část z nich hledala útočiště jinde na Ukrajině, větší část v zahraničí.

Proruští radikálové v Doněcké oblasti budou v rámci výměny zajatců žádat osvobození víc než 800 zadržených či zajatých povstalců. Novinářům v Doněcku to dnes řekl zástupce samozvané Doněcké lidové republiky na jednáních s Kyjevem Denis Pušilin. Seznam podle něj separatisté průběžně dál doplňují.

Podle ruských i ukrajinských médií dosáhli představitelé ukrajinské armády a povstalci předběžné dohody, zatím ale není jasné, kolika lidí by se měla týkat. Ukrajinský zpravodajský server Cenzor počátkem týdne s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedl, že jako rukojmí či válečné zajatce separatisté zadržují 684 Ukrajinců.