Rodina střelce odjela ze Slovenska - bojí se o svou bezpečnost

Bratislava/Budapešť – Blízcí Lubomíra Harmana, střelce, který zavraždil sedm lidí v bratislavské Devínské Nové Vsi, odešli do Maďarska. Důvodem, proč opustili Slovensko, je zřejmě obava před pomstou ze strany pozůstalých. Výhrůžky likvidací prý Harmanova rodina obdržela bezprostředně po pondělním masakru. Informaci přinesla slovenská média, která zveřejnila i nové poznatky o vražedné zbrani.

Rodiče střelce, jeho sestra i bratr vyhledali podle slovenského deníku Plus jeden den azyl u svých příbuzných v Maďarsku na základě varování policie. Policisté informaci zatím nepotvrdili, dál prý hlídkují před bratislavským bytem Harmanovy rodiny. „Je mi jich líto, vždyť s tou hroznou věcí nemají nic společného. Žijí tu celé roky a jejich syna jsem nikdy neviděla,“ říká jedna ze sousedek střelcovy rodiny.

Rodinné vztahy na bodu mrazu potvrzují i někteří další sousedé – Ľubomír Harman byl podle nich samotář. Jiní o něm zase mluví jako o slušném a nekonfliktním člověku, což měly podpořit i dva psychotesty. Policie teď ale přišla s tím, že Harman nikdy žádnými neprošel. „Průkaz měl jen na základě prohlídky obvodního lékaře,“ potvrdil i zpravodaj ČT na Slovensku Ladislav Kerekeš.

Rodina střelce se obává o svou bezpečnost (zdroj: ČT24)

Nové poznatky přináší slovenská média i o vražedné zbrani - podle serveru Sme.sk nešlo o standardní typ. „Zbraní byl samopal uzpůsobený na sportovní střelbu. Byl upravený tak, aby z něho bylo možné střílet dávky,“ doplnil Kerekeš.

Při pondělním incidentu zavraždil Harman v Bratislavě sedm lidí a pak sebe, dalších patnáct zranil. V nemocnici zůstává osm z nich. Mezi nimi – stále ve vážném stavu – je i mladší muž z Ostravska. Otázku, co k tragédii vedlo, nechává policie zatím bez odpovědi. Je možné, že za ní stály sousedské neshody.

Střelba v Bratislavě
Zdroj: ČT24