Německého exkancléře Schmidta dostihla válečná minulost

Berlín – Debatu o roli bývalého německého sociálnědemokratického kancléře Helmuta Schmidta za druhé světové války v těchto dnech vyvolala kniha Helmut Schmidt a svinská válka od Sabine Pamperrienové. Archivní záznamy wehrmachtu, které autorka prostudovala, jej totiž hodnotí jako vojáka, který stál na pozicích nacionálního socialismu, třebaže on sám se vždy prezentoval jako odpůrce nacistů.

Historik Michael Wolffsohn německému týdeníku Focus řekl, že Schmidtovi se jen stalo to, co se už často stalo mnohým před ním – dostihla jej prostě minulost. Kniha o činnosti Schmidta v letech 1918 až 1945 totiž dokazuje, že svou roli během nacismu dosud přikrášloval. Zároveň ale historik dodává, že je jasné, že Schmidt nebyl žádný vrah. Musel prý ale vědět a vidět víc, než se nám všem – a možná i sám sobě – pokouší namluvit.

I když byl jeho dědeček Žid, osudy Židů Schmidta příliš nezajímaly. Výtky, které padly na adresu důstojníka wehrmachtu Schmidta v roce 1981, tak možná nebyly tak neoprávněné, jak se zatím soudilo. Je to o to trapnější, že právě Schmidt od roku 1977 provozoval blízkovýchodní politiku, jež byla Izraeli trnem v oku, a prosazoval, aby se německá zahraniční politika zbavila osvětimského stínu. Současně se snažil prosadit velké dodávky zbraní nepřátelům Izraele. Přesto podle Wolffsohna nebyl Schmidt za války aktivním nacistou, zároveň ale věděl, o co jde, a rozhodně nebyl aktivním odpůrcem této ideologie. To, že byl jeho dědeček židovského původu, se dověděl, až když marně žádal své rodiče, aby se mohl stát členem Hitlerjugend.

Do wehrmachtu nastoupil Schmidt v roce 1937. K elitním výsadkářům se nedostal a působil jako důstojník letectva, kde pracoval hlavně v kanceláři. Ve vojenském zajetí v roce 1945 prožíval vnitřní konflikt, který údajně vyplýval z dlouholeté věrnosti Hitlerovi. Koncem války tvrdil, že se s nacistickou ideologií a praxí s konečnou platností rozešel v roce 1942. V 70. letech jej ale tehdejší šéf bavorské CSU Franz Josef Strauss nařkl z blízkosti k nacistickému režimu a v roce 1981 dokonce tehdejší izraelský ministerský předseda Menachem Begin mluvil o Schmidtově podílu na holocaustu.

Helmut Schmidt, který 23. prosince oslaví 96. narozeniny, byl spolkovým kancléřem v letech 1974 až 1982, kdy jej ve funkci vystřídal Helmut Kohl. Na knihu Pamperrienové zatím Schmidt nereagoval, nechal si ale poslat k prostudování dokumenty, z nichž autorka čerpala.

Kniha o válečné minulosti Helmuta Schmidta
Zdroj: ČT24