Tři slavní uprchlíci z Alcatrazu měli šanci přežít

San Francisco - I po více než 50 letech zůstává záhadou, jak dopadli tři vězni, kteří se pokusili utéct z Alcatrazu – kalifornské věznice, která je slavná tím, že z ní není úniku. Těla Franka Morrise, Johna Anglina and Clarence Anglina se nikdy nenašla. Nizozemští vědci teď přišli s teorií, že se na svobodu skutečně mohli dostat, pokud vyrazili ve správnou hodinu.

V noci 11. června 1962 nechali vězni v posteli v cele falešné hlavy vyrobené z toaletního papíru, mýdla a vlasů. Trojice se z cel vyhrabala lžícemi. Nepoužívanou chodbou vylezli na střechu, slanili a v člunu z pláštěnek vyrazili na vodu. Podle FBI se tak stalo mezi 20:00 a 02:00. Co bylo dál, nikdo neví. Podle jedné z verzí je mořské proudy vyhnaly na moře, kde se utopili.

V noci 11. června 1962 nechali vězni v posteli v cele falešné hlavy vyrobené z toaletního papíru, mýdla a vlasů. Trojice se z cel vyhrabala lžícemi. Nepoužívanou chodbou vylezli na střechu, slanili a v člunu z pláštěnek vyrazili na vodu.
Zdroj: ČT24

Počasí a mořské proudy z té noci nyní namodelovali nizozemští vědci. Pokud by vězni vyrazili v deset hodin večer, nepřežili by. Kdyby ovšem vypluli mezi jedenáctou a půlnocí, měli by šanci dostat se ke břehu. „Každou hodinu vysíláme padesát virtuálních člunů, které představují uprchlé vězně. Je půlnoc. A tahle skupina je zajímavá. Žene ji to k mostu, ale v jednu chvíli je to otáčí,“ konstatoval vědec Rolf Hut. 

Nová teorie ale nevysvětluje další záhadu – pádla a věci uprchlých vězňů se našly na Andělském ostrově, kam by podle odborníků dopádlovali jen zkušení sportovci. „Některé informace mě vedou k přesvědčení, že s člunem přistáli na Andělském ostrově. U člunu byly stopy,“ podotkl Michael Dyke.

Vláda pátrání po vězních nezastavila ani po padesáti letech. Dyke jim je na stopě od roku 2002. „Nikdy nebyla nalezena těla. Pokud žijí a podařilo se jim utéct, odešli do jiné země. Možná do střední Ameriky, možná Jižní Ameriky,“ domnívá se Dyke.

Útěk z Alcatrazu: Trojice vězňů možná byla úspěšná (zdroj: ČT24)

Alcatraz je skalnatý ostrov ležící uprostřed Sanfranciského zálivu v Kalifornii. Od roku 1850 byla na Alcatrazu umístěna obranná pevnost, jež později sloužila jako vojenská věznice. Ostrov je známý především jako sídlo přísně střežené federální věznice, která na Alcatrazu fungovala v letech 1934 a1963. Pevnost na skále dnes slouží jako turistická atrakce. Oblíbenou zastávkou jsou právě cely tří uprchlých. Připomínají je falešné papírové hlavy, které dokonale zmátly dozorce.