Putin: Rusko je medvěd, který jen brání svou tajgu

Moskva – Mezi Západem a Ruskem opět rostou zdi a vinu za konflikt na východě Ukrajiny nese Kyjev, kde se prozápadní režim dostal k moci státním převratem. Na své výroční tiskové konferenci to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Doufá, že se situaci podaří vyřešit politickými prostředky a dialogem, a věří, že zájem na vyřešení krize má i jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko. Šéf Kremlu zdůraznil, že Rusko musí stále více hájit své národní zájmy.

Podle Putina nebyl dodržen slib daný Moskvě, že po pádu železné opony se NATO nebude dále rozšiřovat. Rusko podle šéfa Kremlu stojí o spolupráci a o vytvoření společného prostoru, na tyto výzvy prý ale západní partneři dosud nereagují. „Neřekli nám snad po pádu Berlínské zdi, že se NATO nebude rozšiřovat na východ? Vzápětí se tak stalo. (…) Není rozšiřování NATO virtuální zdí? (…) Protiraketový systém hned u našich hranic? Není to zeď?“ zeptal se Putin s tím, že nejlepším řešením je tyto zdi přestat budovat.

Putin přirovnal v této souvislosti Rusko k medvědovi, který jen brání svou tajgu. Nepřátelé by prý ale tohoto medvěda rádi viděli připoutaného k řetězu, aby mu pak mohli vytrhat zuby a drápy, čímž by z něj udělali bezbranného a odkopnutého medvídka. „Chceme, aby se náš medvěd stal jen vycpaným zvířetem?“ zeptal se.

Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Putin: USA mají vojenské základny po celém světě, Rusko má v zahraničí dvě

Na dotaz BBC o nové studené válce šéf Kremlu odmítl, že by Moskva vedla agresivní politiku - Ruko na nikoho neútočí a nikoho nenapadá. Pouze chráníme své národní zájmy, řekl v souvislosti s nedávnými manévry ruských ozbrojených sil a přelety ruských vojenských letadel. Podotkl, že americký rozpočet na armádu je 10krát vyšší než ruský, a připomněl, že zatímco USA mají vojenské základny po celém světě - a nikdo proti tomu neprotestuje - Rusko má v zahraničí jen dvě.

Putin poukázal také na nedávnou zprávu výboru amerického Senátu, podle níž CIA mučila vězně podezřelé z terorismu. „Mučení bylo legalizováno, a dokonce byla rozpracována metodika těchto postupů,“ rozhořčil se prezident.

Vladimir Putin k nové studené válce:

„Rusko brání své národní zájmy stále razantněji. Neútočíme v politickém smyslu slova, nikoho jsme nenapadli. Jen bráníme své zájmy. A nespokojenost západních partnerů, těch amerických především, je právě kvůli tomu.“

„V zahraničí máme jen dvě základny… Američané mají základny po celém světě. A vy chcete říct, že se chováme agresivně?… Co dělají v Evropě americké síly včetně taktických jaderných zbraní?“

„Spojené státy… vůči nám vytvářejí hrozby. Rozmísťují prvky strategického protiraketového obranného systému nejen na Aljašce, ale i v Evropě - v Rumunsku a Polsku, hned vedle nás.“

Putin: Vinu za konflikt na východě Ukrajiny nese Kyjev

Vinu za nynější konflikt na východě Ukrajiny Putin opět přisoudil Kyjevu, kde se prozápadní režim dostal k moci „státním převratem“ a spor s východní Ukrajinou se snažil řešit zprvu násilím a nyní hospodářskou blokádou. To podle Putina k výsledku nepovede, prezident ale doufá, že se situaci podaří vyřešit politickými prostředky a dialogem. Pokud chce Ukrajina mír, musí respektovat všechny své regiony, zdůraznil Putin s tím, že státní převrat na Ukrajině byl velkou chybou.

Připomněl, že při uzavírání únorové dohody mezi tehdejším ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí o pokojném řešení krize v Kyjevě, kterou zprostředkovalo Německo, Francie a Polsko, jednala Moskva s americkým vedením a Američané prý prosili jen, aby Janukovyč neuplatnil proti opozičním demonstrantům sílu. „Neuplatnil ji - a následoval státní převrat!“. A to podle Putina i proto, že Západ nezastavil radikály a neřekl jim, že se Ukrajinci nestanou součástí evropské rodiny, pokud povolí extremismus. „Kdyby se to udělalo, nebylo by nyní války!“ zdůraznil. „Myslím, že jsme měli v případě ukrajinské krize pravdu a mýlili se naši západní partneři.“

Putin zopakoval, že na východě Ukrajiny z Rusů bojují jen dobrovolníci. Reagoval tak na dotaz ukrajinského novináře, kolik poslal ruských vojáků a ruských zbraní na Ukrajinu. „Všechny lidi, kteří na výzvu svého srdce plní svou povinnost, dobrovolně se účastní bojových akcí, a to i na jihovýchodě Ukrajiny, nelze považovat za žoldnéře, protože za to neberou peníze,“ řekl šéf Kremlu. Zdůraznil, že „trestnou operaci vedou kyjevské úřady“, nikoliv ruské. Ani proruští separatisté nevyslali své jednotky na Kyjev, ale naopak.

Pokud jde o propuštění tří desítek Ukrajinců zadržovaných v Rusku, prezident prohlásil, že nejde o zajatce, ale dotyční byli zadrženi a jsou vyšetřováni pro podezření z terorismu. Pokud jde o důstojnici ukrajinského letectva Naďu Savčenkovou, která mezitím byla zvolena ve vlasti poslankyní, Putin řekl, že v sále jsou kolegové ruských novinářů zabitých na Ukrajině - a existuje podezření, že Savčenková na neozbrojené novináře vedla palbu. „Pokud byla nevinná, bude propuštěna. Pokud se podílela na vraždě, ruský soud vynese verdikt a ona si odpyká trest,“ řekl Putin. Vyzval také Kyjev, aby dodržoval dohody z Minsku a vyměnil s proruskými separatisty na východě země válečné zajatce na základě principu „všechny za všechny“.

Kyjev si s donbaskými separatisty vyměnil seznam zajatců 

Kyjev si s donbaskými separatisty podle ukrajinských médií vyměnil seznam zajatců, které obě strany v rámci dohody o urovnání krize hodlají propustit na svobodu. Bojovníci „lidových republik“ z Doněcké a Luhanské oblasti jsou ochotni propustit 152 Ukrajinců, Kyjev souhlasil s osvobozením 223 povstaleckých bojovníků.

Výměna zajatců má být součástí širší dohody o mírovém uspořádání situace na Donbasu, kde od poloviny dubna v bojích mezi armádou a povstalci zahynulo přes 4 700 lidí. Ujednání má být stvrzeno na schůzi takzvané kontaktní skupiny, která se má uskutečnit do konce letošního roku.

Proruští separatisté v Doněcku
Zdroj: ČTK/TASS/Valeriy Sharifulin