Modré přilby na Blízkém východě čelí krizi

Tel Aviv – Severní hranice Izraele s Libanonem a Sýrií, na které dohlíží speciální mise Organizace spojených národů, se potýkají s problémy. Z jedné strany čelí Izraelci Hizballáhu, z druhé pak islámským extremistům napojeným na al-Káidu. Rada bezpečnosti OSN tak projednává budoucnost operací těchto jednotek.

Jednotky OSN v modrých přilbách dohlížejí na mír a dodržování pravidel v regionu Blízkého východu. Jejich mise je mírová, dostávají se ale pod tlak, když ji nemohou plnit. Příslušníků mise UNIFIL, která se soustředí na pásmo mezi Izraelem a Libanonem, je necelých deset a půl tisíce a podporují je další stovky civilistů ze světa i místních. Mírová mise UNDOF, která má na starost hraniční oblast se Sýrií, disponuje v současnosti o poznání méně vojáky, méně než tisícovkou. Ta se dostala do kritické situace.

Mise UNDOF, která 40 let úspěšně dohlížela na mír mezi Izraelem a Sýrií, je totiž v troskách. Po vytlačení syrské armády obsadili demilitarizované pásmo extremisti napojení na al-Káidu. Modré přilby, v tuto chvíli pod izraelskou ochranou, nemohou plně vykonávat svou misi.

Události ČT: Krize mírových jednotek na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Velký nepřítel Hizballáh

V ohrožení se ocitají často příhraniční obyvatelé. Příkladem je zemědělská osada Zarit, v níž žije a hospodaří sedmnáct rodin a která je na dohled jižnímu Libanonu. Obava místních obyvatel nenachází pochopení u izraelských pohraničních hlídek. „Před pár měsíci se zpod země začaly v noci ozývat hlasité zvuky. Jsme přesvědčeni, že směrem k nám hloubí tunely,“ uvedl zástupce velitele zaritské ochranky Kobi Cohen. Že nejde jenom o zdání, má dokládat fotografie údajného ústí jednoho takového tunelu.

Pohraniční hlídky, které byly nedávno posíleny, ale tvrdí, že mají v oblasti dostatek mužů i techniky a že se není čeho bát. „Provádíme 400 hlídek denně. Pozemních i vzdušných. Od roku 2006 jsme na jihu Libanonu nezaznamenali žádný pohyb zbraní,“ uvedl mluvčí mise UNIFIL Andrea Tenenti.

Hizballáh přitom nemlčí. Jenom za poslední týdny provedl několik útoků, které se dotkly pohraničních hlídek. Izraelská okupace jižního Libanonu skončila v roce 2000 a od té doby došlo k jednomu většímu válečnému konfliktu s Hizballáhem a dvěma střety přímo s libanonskou armádou. Izrael se tak k jednotkám OSN staví kriticky, jejich rozvědka totiž tvrdí, že se Hizballáh s pomocí Íránu připravuje na další střet.