Japonsko pod sněhem: Extrémní počasí zabilo 11 lidí

Tokio - Nejméně 11 mrtvých si vyžádala silná sněhová bouře, která od středy sužuje severní a některé další části Japonska. Televizní stanice NHK hovoří o různých škodách, ohrožení obyvatel a vážném narušení veškeré dopravy. Meteorologové navíc dnes varovali, že špatné počasí bude pokračovat.

Jednu osobu zabil sněhový pluh, několik lidí zahynulo při stovkách autonehod, které bouře způsobila. Mezi převážně staršími oběťmi je také devětadvacetiletý hasič, který se při odklízení sněhu zabil pádem do příkopu, uvedl list Jomiuri šimbun.

Sněhová kalamita v Japonsku
Zdroj: ČT24/ISIFA/Getty Images/The Asahi Shimbun

Letecké společnosti zrušily stovky letů. Sněhová bouře vedla i ke zpoždění či úplnému zastavení mnohých železničních spojů. Na většině postiženého území pode meteorologů hrozí laviny a sesuvy půdy. Jeden sesuv už zablokoval u Nagana jedinou silnici do jedné vesnice, kde tak podle NHK uvízlo na 280 lidí.

Sněhová kalamita v Japonsku
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo

Obyvatelé severních oblastí prefektury Hokkaidó byli evakuováni poté, co pobřeží začaly v důsledku vichrů o rychlosti až 140 kilometrů v hodině zaplavovat a ničit vlny o výšce téměř deseti metrů. Na některých místech napadly více než dva metry sněhu, uvedla dnes japonská meteorologická služba JMA. Dodala ale, že v hlavním městě Tokiu je suché zimní počasí s modrou oblohou.

Sněhová kalamita v Japonsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Kyodo