Novým papežovým náhradníkem je muž, který ohlásil jeho zvolení

Vatikán - Novým vatikánským kardinálem komořím, tedy mužem, který stane prozatímně v čele římskokatolické církve v případě úmrtí či abdikace papeže, se stal francouzský kardinál Jean-Louis Tauran. Ve funkci vystřídal bývalého muže číslo dvě ve Vatikánu, kritizovaného kardinála Tarcisia Bertoneho.

Jednasedmdesátiletý Tauran, který trpí Parkinsonovou chorobou, od června 2007 vede z rozhodnutí Benedikta XVI. papežskou radu pro mezináboženský dialog, je velkým zastáncem sbližování s představiteli umírněného islámu a horlivě odsuzuje muslimský extremismus. Byl to právě Tauran, kdo v březnu 2013 z balkonu baziliky svatého Petra ohlásil světu nového papeže Františka.

Tauran se narodil 5. dubna 1943 v Bordeaux, v roce 1975 vstoupil do diplomatických služeb Vatikánu. Působil na apoštolských nunciaturách v Dominikánské republice a Libanonu, v 80. letech byl několikrát členem vatikánských delegací na konferencích o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. V roce 1990 byl jmenován sekretářem Rady pro veřejné záležitosti církve (později přejmenované na Sekci pro vztahy se státy vatikánského Státního sekretariátu). Úřad vatikánského „ministra zahraničí“ zastával 13 let. Kardinálskou hodnost mu udělil Jan Pavel II. v říjnu 2003.

Jean-Louis Tauran oznamuje zvolení papeže Františka
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Za Bertoneho čelila katolická církev několika skandálům

Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu. Osmdesátiletý italský kardinál a bývalý státní sekretář byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat.

Bertoneho působení ve funkci zpochybnila například předloňská aféra známá jako Vatileaks. Komorník Benedikta XVI. Paolo Gabriele tehdy vynesl z Vatikánu citlivé dokumenty týkající se korupce a mocenských intrik na nejvyšších místech kurie (vatikánské vlády). Bertone byl údajně mezi lidmi, na něž dokumenty ukazovaly. Jeho jméno zaznělo i při projednávání případu Vatikánské banky, kterou italské úřady vyšetřují kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý prezident banky měl přitom velmi blízko právě k Bertonemu. Bertone také papeže podráždil, když na jaře vyšlo najevo, že si za obrovské peníze zřídil ve vatikánském paláci San Carlo luxusní byt o rozloze bezmála 700 metrů čtverečních. Tam se také po dosažení osmdesátky počátkem prosince uchýlil na dožití.

Tarcisio Bertone
Zdroj: ČTK/AP/PLINIO LEPRI

Baziliku svatého Petra ve Vatikánu ozařují LED diody

Baziliky svatého Petra a Panny Marie Větší ozařují od pátku LED diody. Díky 315 moderním světelným tělesům se náklady na energii snížily o 70 procent, Vatikán se tak připojil po vzoru dalších evropských měst k ekologičtější spotřebě energie. Podle vatikánského rozhlasu převede energetická a vodárenská společnost ACEA v prvních měsících příštího roku na technologii LED také veškeré veřejné osvětlení Říma.

Nové osvětlení vatikánského chrámu bylo zapnuto asi hodinu po rozžehnutí vánočního stromu na Svatopetrském náměstí. Vánoční smrk o výšce 25 metrů letos dorazil z jihoitalské Kalábrie a je darem tamního okresu Catanzaro. Jesličky naopak darovala opera v severoitalské Veroně. Narození Páně ztvárňuje dvacet figur, inspirovaných scénou z opery italského skladatele Gaettana Donizettiho „Nápoj lásky“. Na bočních a zadních kulisách jsou zobrazeni andělé hrající na hudební nástroje.

„Betlém a stromek se dotýkají všech srdcí - také lidí, kteří nevěří. Promlouvají totiž o bratrství, niternosti a přátelství. Vybízejí člověka naší doby, aby opětovně objevil krásu prostoty, sdílení a solidarity. Zvou k jednotě, svornosti a míru,“ citoval při této příležitosti vatikánský rozhlas papeže Františka.