V čele Rumunska stanul etnický Němec Iohannis, slibuje boj s korupcí

Bukurešť – Boj s korupcí, vybudování silného národa a dobré vztahy s USA a Evropskou unií, zejména s Německem. To jsou hlavní body inauguračního projevu nového rumunského prezidenta Klause Iohannise, který dnes složil přísahu v parlamentu a ujal se úřadu. Etnický Němec a bývalý starosta města Sibiu byl zvolen prezidentem v listopadových volbách, které označil za triumf demokracie po 25 letech od pádu komunismu. Funkce se ujal symbolicky skoro na den přesně právě čtvrt století let po svržení diktátora Nicolae Ceaušeska.

Ve druhém kole porazil 55letý Iohannis v polovině listopadu favorizovaného sociálnědemokratického premiéra Victora Pontu. V čele státu nahradí Traiana Baseska, který odchází po deseti letech ve funkci.

„Velká očekávání znamenají více odpovědnosti, více snahy a uvědomění. A také více práce od každého. A já jsem první, kdo je k tomu připraven,“ prohlásil Iohannis. Pozornost na sebe upoutal jako starosta Sibiu, někdejší metropole transylvánských Sasů. Do této funkce byl poprvé zvolen v roce 2000 a s přehledem vyhrál i troje následující volby. Velkou měrou se zasloužil o obnovu a rozvoj města, které se stalo pod jeho vedením jednou z nejatraktivnějších turistických destinací. Společně s Lucemburkem bylo Sibiu (německy Hermannstadt) vyhlášeno evropským hlavním městem kultury pro rok 2007.

Nový rumunský prezident chce hlavně bojovat proti korupci (zdroj: ČT24)

Němci žijí na rumunském území již déle než 800 let. Před druhou světovou válkou žilo v Rumunsku podle odhadů kolem 800 000 Němců, především v Sedmihradsku (Sasové, potomci kolonistů z 12. a 13. století) a v Banátu (Švábové, potomci kolonistů z 18. století). Po válce bylo mnoho Němců ze země deportováno a počet rumunských Němců za komunistické vlády rychle dále klesal v důsledku masivní emigrace, které někdejší komunistický diktátor Nicolae Ceaušescu nebránil, ale nechal si za ní platit.

Po pádu komunismu v roce 1989 se z Rumunska vystěhovalo do Německa podle odhadů 100 tisíc lidí hlásících se k německému původu. Nyní čítá německá komunita v Rumunsku asi 36 tisíc lidí. Iohannis se rozhodl zůstat, aby pomohl svému rodnému městu. Do Německa ale v roce 1992 odjeli oba jeho rodiče.

Rodák ze Sibiu (narozen 13. června 1959) Iohannis byl šéfem Demokratického fóra Němců v Rumunsku, poté vstoupil do Národní liberální strany (PNL), kterou od letošního roku vede. Na podzim 2009 po pádu vlády jej navrhla opozice na premiéra, po zdlouhavém handrkování z toho ale definitivně sešlo po porážce sociálnědemokratického kandidáta Mircey Geoany v prezidentských volbách současným prezidentem Baseskem.

Kvůli podezření ze střetu zájmů ale bude muset Iohannis v polovině ledna k nejvyššímu soudu, kde mu hrozí až tříletý zákaz výkonu veřejných funkcí. Zastupoval své město na valných hromadách akcionářů dvou firem, jejichž spoluvlastníkem je Sibiu. Rumunský kontrolní úřad v tom ale spatřuje střet zájmů, který odporuje zákonům.