Fidel Castro po 4 letech promluvil na veřejnosti – o jaderném konfliktu

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro promluvil poprvé na veřejnosti od roku 2006. Na Havanské univerzitě ho poslouchalo na 10 tisíc lidí, převážně studentů. 84letý Castro zopakoval, že svět čelí hrozbě konfliktu v souvislosti s napětím mezi USA, Izraelem a Íránem kvůli jeho jadernému programu. Fidel Castro se vzdal své funkce v roce 2006 kvůli zdravotním problémům.

Bývalý vůdce kubánské revoluce Fidel Castro dnes oprášil vojenskou uniformu a poprvé od onemocnění před čtyřmi lety se zúčastnil velké manifestace pod širým nebem. Jeho projev sledoval asi tisícihlavý dav kubánských studentů na Havanské univerzitě. V projevu je Castro vyzval, aby nepřestávali bojovat proti hrozbě jaderné války. 

„Zdá se nemožné, že tak malá země, jako je Kuba, bude na sebe muset vzít veškerou tíhu boje proti těm, kdo zglobalizovali a vyplenili svět a vnutili mu systém, který dnes ohrožuje přežití lidstva,“ prohlásil Castro. Zdrojem napětí je pro něj Blízký východ a hlavně hrozba izraelsko-amerického útoku na Írán. 

Fidel Castro se na veřejnosti neobjevil od roku 2006, kdy měl vážné zdravotní problémy. V roce 2008 předal moc na Kubě mladšímu bratru Raúlovi. V poslední době se ale Fidelovi daří čím dál líp. Začal psát, vydal knihu pamětí, teď poprvé za čtyři roky promluvil na veřejnosti.