Královské poprvé: Španělská princezna se má zpovídat před soudem

Madrid - Sestra španělského krále, princezna Cristina, skončí jako první člen královské rodiny před soudem. Zpovídat se bude z daňových podvodů. Hrozí jí až 4 roky za mřížemi. V případu je hlavním podezřelým princeznin manžel Iňaki Urdangarin. Ten podle vyšetřovatelů zpronevěřil státní finance prostřednictvím převodů peněz z jím vedené nadace na účty vlastní firmy, jejíž byla Cristina spolumajitelkou.

Princezna tvrdí, že o machinacích svého manžela nic nevěděla. Také prokuratura se podle tisku proti obvinění princezny ohradila. Neexistují prý žádné přímé důkazy o zapojení členky královy rodiny do nelegálních obchodů jejího muže. Prokuratura chtěla řízení zastavit a princezně udělit pouze pokutu.

Soud v Palma de Mallorca začátkem listopadu zamítl další stíhání princezny za závažnější trestný čin praní špinavých peněz, možnost procesu kvůli daňovým podvodům ale nechal ve hře. Soud na Baleárách dnes zahájení soudního projednávání definitivně nařídil. Princezně hrozí nejvýš čtyřletý trest. Urdangarin by ale mohl podle prokurátora strávit ve vězení až 19,5 roku. I on obvinění odmítá. „Svědčil jsem, abych dal najevo, že jsem nevinný, a zároveň bránil svoji čest i profesionální aktivitu,“ prohlásil Urdangarin.

Případ Urdangarina a princezny Cristiny zkoumají španělské vyšetřovací orgány už čtyři roky. Vůbec poprvé od obnovení monarchie ve Španělsku v roce 1975 je člen královské rodiny vyšetřován v souvislosti s trestnou činností.

Devětačtyřicetiletá Cristina se kvůli tomu už delší dobu neúčastní žádných oficialit a chyběla i na červnové korunovaci svého bratra, který na španělském trůnu nahradil jejího otce Juana Carlose. Nyní žije i s manželem a čtyřmi dětmi ve Švýcarsku, kde pracuje pro nadaci zřízenou španělskou bankou La Caixa bank. Podle letošního nařízení nového krále už ani ona, ani její starší sestra Elena oficiálně nejsou členkami nejužší královské rodiny.

Vydáno pod