Sebevražedné útoky v Pákistánu si vyžádaly desítky mrtvých

Islámábád – Nejméně 54 mrtvých a desítky zraněných si dnes v Pákistánu vyžádaly dva sebevražedné útoky v Kvétě a Mardanu. Stalo se to ve stejný den, kdy se ke středečnímu masakru více než tří desítek menšinových muslimských šíitů v Láhauru přihlásila odnož Tálibánu.

V západopákistánské Kvétě se cílem pumového útoku stali opět šíité. Útočník odpálil bombu uprostřed procesí při tradičních pátečních modlitbách. Další útok byl o několik hodin dříve namířen proti mešitě navštěvované příslušníky reformátorské islámské sekty ahmadíja ve městě Mardan. Podle pákistánské policie byl pachatel strážemi zastaven dřív, než stačil vstoupit do chrámu. Výbuch si tak vyžádal smrt pouze jednoho náhodného kolemjdoucího a asi čtyři zraněné.

V Pákistánu bylo od roku 2007 spácháno asi 400 atentátů, které si vyžádaly skoro 2 600 mrtvých. Podle pákistánských zdrojů za drtivou většinou z nich stojí fanatici z Tálibánu.

Sunnitští extremisté v Pákistánu opakovaně útočí na šíity s odůvodněním, že nejsou pravověrní muslimové. Šíité rozštěpili muslimskou obec v 7. století kvůli sporu o nástupnictví po proroku Mohamedovi, kdy uznali jiného chalífu než většinoví sunnité. Hnutí ahmadíja zase jako kacířskou sektu označují shodně sunnité i šíité, protože mimo jiné nepovažuje Mohameda za posledního proroka.