Promítat se bude: Film o atentátu na Kima pustí menší americká kina

New York - Některá americká kina nakonec ve čtvrtek přece jen uvedou do kin snímek The Interview, který vyvolal diplomatické třenice mezi KLDR a Spojenými státy, ačkoli filmové studio Sony Pictures původně promítání v kinech kvůli bezpečnostním obavám zrušilo. Filmové studio dnes oznámilo, že komedii o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi v „omezeném rozsahu“ do kin uvolní.

Sony Pictures zveřejní kontroverzní film (zdroj: ČT24)

Menší americká kina nakonec snímek The Interview odehrají - i přes hrozbu teroristických útoků. „Pokračujeme ve snahách zajistit pro promítání filmu další platformy a kinosály,“ potvrzuje ředitel studia Sony Pictures Michael Lynton.

První diváci film uvidí v původním termínu, tedy 25. prosince. Někteří poslanci dokonce navrhují, aby se komedie o atentátu na severokorejského diktátora Kim Čong-una promítala přímo ve washingtonském Kapitolu. Jiní zase lobují u amerických multikin, aby se nenechaly zastrašit a snímek také uvedly. "Promítání The Interview ukáže, jak Kongres Spojených států podporuje svobodu slova," míní demokratický poslanec Brad Sherman.

The Interview
Zdroj: ČT24/YouTube

Ještě když film vidělo jen pár vyvolených, napadla skupina hackerů siť filmových studií Sony Pictures. Sony dostalo na výběr – buď zruší premiéru a film zavře do šuplíku, nebo hackeři zveřejní odcizená data. Následné vyšetřování, do kterého se vložila i FBI, ukázalo na Severní Koreu. Ta to rezolutně odmítla. Těm kinům, která by přece jen chtěla film promítat, ale pohrozila teroristickými útoky. To jen potvrdilo, jak citlivě snímek zasáhl severokorejské vedení.

Spojené státy daly ústy svého prezidenta jasně najevo, že útok severokorejských hackerů nenechají bez odezvy. Tu dodnes nijak nespecifikovaly. Včera se ale KLDR náhle ocitla na skoro deset hodin bez internetu. Kdo ji od připojení odstřihl, nikdo netuší.

Pád severokorejské sítě mohl být protiúder. Přišel jen několik hodin po výhrůžkách, že Pchjongjang zaútočí na Bílý dům nebo Pentagon. Severokorejci problémy vůbec nekomentují. Navíc si jich doma skoro nikdo nevšiml. Internet má v komunistické diktatuře jen hrstka vyvolených.