Jordánsko se snaží zachránit pilota, jehož v Sýrii zajal IS

Ammán – Otec jordánského pilota, který padl v Sýrii do zajetí radikálům z Islámského státu (IS), požádal věznitele svého syna, aby projevili slitování a pilota propustili na svobodu. Požádal také krále Abdalláha II., aby pomohl Maáze Kasásbu osvobodit. Kasásbovo letadlo spadlo při středečním náletu na pozice IS v syrské provincii Rakka a IS později zveřejnil snímky, na nichž jeho bojovníci mají v držení spoutaného a zjevně vyděšeného Jordánce.

Kasásba se nedávno oženil a jeho otec Júsuf požádal radikály o slitování. „Doufám, že bůh do jejich srdcí vloží soucit a že syna propustí,“ citoval ho jordánský server Sarája. S rodinou se prý telefonicky spojilo velení armády a ujistilo, že usiluje o záchranu pilotova života a že v tom pomáhá také král.
 
Jordánský list Ghad dnes napsal, že se Abdalláh s rodinou sešel a slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby pilota zachránil.

Rodina zajatého pilota prosí islamisty o jeho propuštění (zdroj: ČT24)

Jordánsko je součástí mezinárodní koalice, která útočí na IS v Sýrii

Kasásba je první pilot této koalice, který se nad územím IS zřítil. Radikálové tvrdí, že letadlo sestřelili, ale USA, jež koaliční operace vedou, to vylučují. Syrská exilová opozice se domnívá, že letadlo bylo sestřeleno, a to buď protiletadlovou raketou ruské výroby, nebo kulometem. IS prý stále oblast prohledává a pátrá po druhém pilotovi.

Na Twitteru se začaly objevovat spekulace o vyjednávání a podle některých informací je Jordánsko ochotné za Kasásbu propustit několik vězněných radikálů. Analytici nicméně vylučují, že by incident odradil Ammán od další účasti na bojích proti IS. To povrdil vládní mluvčí Mohammad al-Momání. „Naší volbou a úkolem je i nadále bojovat proti teroristům. Musíme zajistit bezpečnost naší země i lidí a zničit tyto teroristické organizace, které se zaměřují na Jordánsko,“ dodal al-Momání.

Vydáno pod