Povodně v Malajsii vyhnaly z domovů přes 100 tisíc lidí

Kuala Lumpur  - Přes 105 tisíc lidí muselo být evakuováno ze svých domovů kvůli záplavám, které zasáhly pět států na severu Malajsie. Zatím zemřelo pět lidí. Zřejmě nejhorší záplavy za 30 let způsobily prudké monzunové deště.

Evakuaci obětí i převoz potravinové pomoci vrtulníky komplikovaly extrémně vysoká hladina vody a špatné počasí. Evakuováno bylo nakonec přes 105 tisíc lidí ze států Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak a Perlis. 

Již v úterý muselo být zachráněno z jednoho z malajsijských národních parků téměř 100 lidí, z toho 60 zahraničních turistů. V oblasti zaznamenali nejvíce srážek od roku 1971.

Záplavy v Malajsii
Zdroj: ČT24/ISIFA

Golf s Obamou

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak oznámil, že kvůli povodním předčasně ukončí dovolenou. V Malajsii se proti premiérovi zvedla vlna kritiky, protože odjel na Havaj. Lidé ho na Facebooku vyzývali, aby se vrátil. Byl zachycen, jak hraje golf s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Záplavy v Malajsii
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Jsem hluboce znepokojen, cítím s lidmi, kteří přišli o domovy, a s rodinami, které ztratily své blízké. Chci situaci vidět na vlastní oči a být s těmi lidmi,“ uvedl pak Razak v prohlášení z Havaje.
  
Kritici poukazují na to, že navzdory rozsáhlosti záplav vláda nevyhlásila mimořádný stav a premiér se spokojil s vydáváním pokynů na dálku prostřednictvím internetu.