První stroj na výrobu cigaret sestavil Američan James Bonsack

Washington/Praha – Historie kouření cigaret sahá až k indiánským plantážím, které ve většině případů pokrývaly řady oblíbeného tabáku. Výrazným kulturním fenoménem se však cigarety staly až ve 20. století, kdy patřily k neodmyslitelným součástem veřejných akcí. Ve společnosti byli významní lidé viděni takřka výhradně s trubičkou sušeného tabáku v ruce, od 70. let se však začala v odborných kruzích častěji zdůrazňovat zdravotní rizika. Celosvětová spotřeba cigaret přesto významně neklesá. O rozšíření oblíbené kratochvíle se zasloužil nápad Američana Jamese Bonsacka, který si 4. září 1880 nechal patentovat stroj na jejich výrobu.

Výroba cigaret tak přestala být doménou zručných dělníků z tabákových výroben. Zvýšená poptávka po tomto zboží přiměla společnost Allen & Winter, aby vypsala odměnu 75 tisíc dolarů pro vynálezce mechanizované výroby cigaret. Výzvy se chytil rodák z Richmondu, který neváhal kvůli svému projektu zanechat studií. Za pět let dokázal sestrojit prototyp, který mu však symbolicky zničil požár.

Při dalším pokusu již Bonsack dokázal získat patent schválený v roce 1881. Jeho stroj dokázal vyrobit 200 cigaret za minutu, o 13 let později se výkon zvýšil už na 600 kusů. Bonsack se dal dohromady s dravým průmyslníkem Jamesem „Buckem“ Dukem, s nímž se dohodli na licenci. První cigarety z Dukeovy továrny (značky Duke of Durham) byly baleny společně s baseballovými kartičkami.

S mechanizací výroby získala cigareta, dříve spíše luxusní výrobek, na popularitě a její ceny klesly. V roce 1919 se poprvé vykouřilo více tabáku v cigaretách než v dýmkách. Tabákový průmysl přišel také s agresivní a efektivní reklamou, díky níž se kuřáctví během první poloviny 20. století rozšířilo do světa. V současnosti ale milovníkům nikotinu pšenka už nekvete, stále více zemí totiž zapovídá kouření v restauracích a na dalších veřejných místech.

Tabák objevili lidé Jižní Ameriky zhruba 6000 let před Kristem a používali jej jako halucinogen při náboženských obřadech nebo jako lék. Kouřit se začal asi 1000 let před Kristem. Do Evropy se tabák a „cigarety“ (smotané tabákové listy, jak je kouřili Indiáni) dostaly s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Námořníci a diplomaté posléze rozšířili kouření po celé Evropě. V 17. století se tabák, který se paradoxně využíval i k léčbě, dostal do Japonska a Číny.