V Bělorusku padají hlavy. Lukašenko odvolal premiéra, ministry i šéfa banky

Minsk – Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal premiéra Michaila Mjasnikoviče, ekonomické ministry, šéfa centrální banky a ředitele některých velkých společností. Novým předsedou vlády jmenoval hned vzápětí bývalého velvyslance v Rusku Andreje Kobjakova. Do čela Národní banky usedne nově Pavel Kallaur. Důvod těchto personálních změn zatím není znám, obecně se ale předpokládá, že jde o souvislost s ekonomickou krizí způsobenou pádem ruského rublu.

Šustrová: Lukašenko chce zlepšit kontakty s Ruskem (zdroj: ČT24)

54 letý Kobjakov zastával v minulosti různé funkce - včetně vicepremiéra nebo velvyslance v Rusku. Od roku 2012 byl vedoucím prezidentské kanceláře, kde ho nyní z rozhodnutí Lukašenka nyní nahradí Alexandr Kosin.

Lukašenko rovněž vyměnil ministry hospodářství a průmyslu a také řídící pracovníky řady velkých podniků, jako je Minský automobilový závod, firma Belšina vyrábějící pneumatiky nebo Minský motorový závod.

Rozsáhlá personální obměna by mohla souviset s ekonomickými problémy Ruska, které se nyní potýká s negativními důsledky západních sankcí a poklesu cen ropy. Ačkoliv běloruský rubl není oficiálně napojen na ruskou měnu, jejíž hodnota v poslední době dramaticky klesla, je Bělorusko na Rusku silně hospodářsky závislé.

Vladimir Putin a Alexander Lukašenko
Zdroj: ČTK/AP/Viktor Drachev

Pokles ruského rublu vyvolal v Bělorusku skutečnou paniku mezi obyvatelstvem, které začalo rychle skupovat dolary. Centrální banka ve snaze tento vývoj zastavit zavedla dočasnou třicetiprocentní přirážku na nákup veškerých valut.

Šustrová: Lukašenko cítí z Ruska ohrožení

Podle publicistky a předsedkyně sdružení Občanské Bělorusko Petrušky Šustrové je toto politické zemětřesení velké překvapení. „Prezidentu Lukašenkovi jde spíše v tomto posunu o zahraniční než vnitřní politiku… Cítí z Ruska nějaké ohrožení, snaží se najít nějaké spojence na Západě a předpokládá, že premiér má v Moskvě z doby svého působení nějaké vazby a může usnadňovat kontakty s Ruskem,“ řekla ve vysílání ČT24.

Petruška Šustrová, publicistka a předsedkyně sdružení Občanské Bělorusko:

„Běloruská centrální banka má obrovské problémy, protože tím, jak je Bělorusko hodně navázané na Rusko, pád rublu se samozřejmě promítá i tam. Zřejmě doufá, že nový šéf banky to nějakým způsobem vyřeší.“

Podle běloruské ústavy premiéra jmenuje prezident se souhlasem dolní komory parlamentu. Tento souhlas mají poslanci dát do dvou týdnů od návrhu předloženého hlavou státu. „Je jasné, když se Lukašenko rozhodl takhle náhle mezi Vánocemi a Novým rokem, že dolní komora mu souhlas dá, takže jeho postavení na domácí scéně je naprosto neměnné,“ dodala Šustrová.