Strůjce bombajských útoků bude brzy na svobodě

Islámábád - Údajný strůjce teroristických útoků v Bombaji v roce 2008, při nichž zahynulo 174 lidí, se zřejmě dostane brzy na svobodu. Zakí Rahmán Lakhví totiž dnes u pákistánského soudu uspěl s odvoláním proti svému zatčení, kterým se mu pákistánské úřady před dvěma týdny pokusily zabránit v odchodu z vězení poté, co mu jiný soud umožnil propuštění na kauci. Analytici to označují za ostudu pro pákistánskou vládu, která se po krvavém prosincovém útoku na školu v Péšávaru snaží proti teroristům tvrdě postupovat.

Lakhví byl zatčen v Pákistánu v roce 2009, když ho jako hlavu teroristické skupiny označil jediný přeživší útočník z Bombaje. Ve věznici v pákistánském městě Rávalpindí strávil víc než pět let a 18. prosince soud rozhodl o jeho propuštění na kauci ve výši jednoho milionu rupií (358 000 korun). Vzápětí ale zasáhla vláda, která jej nechala znovu zatknout na základě zákona o veřejném pořádku, který umožňuje zadržení až na tři měsíce. Lakhví se ale proti zatykači ohradil a soud v Islámábádu mu dnes dal za pravdu. Fakticky to tedy znamená, že se údajný strůjce útoků dostane na svobodu hned poté, co budou dokončeny úřední procedury.

Lakhví je jednou ze sedmi osob, které jsou v souvislosti s bombajskými útoky souzeny. Devět útočníků bylo zabito, jediný přeživší Amir Kasab dostal trest smrt, který byl vykonán v roce 2012. Indie z krvavých útoků v Bombaji obvinila islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která má sídlo v Pákistánu. Podle indických vyšetřovatelů byl v době útoků Lakhví šéfem bojových operací skupiny Laškare tajjaba, a nese tedy za ně odpovědnost.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem, které spolu svedly od získání nezávislosti v roce 1947 tři války, klesly po útocích v Bombaji na bod mrazu a doposud se je nepodařilo vylepšit. Další ránu jim nyní zasadily pákistánské soudy, které přes bouřlivé protesty indické strany nechaly Lakhvího vyjít na svobodu. Indický ministr vnitra Rádžnát Singh v reakci na předchozí výrok soudu prohlásil, že kauce pro obviněného je politováníhodná. Připomněl přitom, že pákistánský premiér Naváz Šaríf slíbil nekompromisní tresty pro všechny teroristy.