Scottův Exodus z egyptských kin. Film prý nekriticky straní Židům

Káhira - Egyptské úřady zakázaly v zemi promítat nový velkofilm Riddleyho Scotta s názvem Exodus: Bohové a králové. Nejnovější verze biblického příběhu o vyvedení hebrejců z egyptského otroctví prý obsahuje historické nepřesnosti a Egypťany zobrazuje jako kruté otrokáře. Vedle Egypta přišel podobný zákaz také v Maroku nebo Spojených arabských emirátech.

Nejnovější film Riddleyho Scotta stál společnost Fox v přepočtu přes tři miliardy korun. Za první víkend promítání vydělal po světě 24,5 milionu dolarů. Na území, kam je děj Exodu situován, ale zatím oficiálně nevydělá nic. Tamní kina totiž nesmí snímek promítat.

Ačkoliv Scottův počin je v první řadě umělecký film bez nároku na „věrohodnost“, egyptská vláda má na věc jasný názor. „Je to sionistický film, který předkládá sionistický pohled na historii a obsahuje historické nepřesnosti. Zakázali jsme ho, protože naprosto popírá historická fakta,“ uvedl egyptský ministr kultury Gaber Asfour.

Cenzorům například vadí, že se ve filmu Rudé moře rozestupuje kvůli zemětřesení, nebo že pyramidy staví Židé. Slavné hrobky faraonů přitom podle Káhiry vznikly ještě před příchodem Židů do Egypta. Největší výtky pak sklidilo zobrazení Mojžíše coby válečníka.

Recenzi snímku od spolupracovníka ČT Michala Šobra si můžete přečíst ZDE

Egyptské úřady nepustily film Exodus do tamních kin (zdroj: ČT24)

Není to zdaleka jediný případ, kdy film z hollywoodské produkce pobouřil historickými nepřesnostmi. Právě Ridley Scott pobouřil milovníky antiky filmem Gladiátor. Za pomyslného krále filmových překrucovatelů dějin je ale v očích kritiků považován americký herec a režisér Mel Gibson.

Řeč je o snímku Statečné srdce popisující skotského bojovníka za nezávislost Williama Wallace, který pobouřil nejednoho historika, nebo o filmu Patriot. Jeho děj dokonce řešila Velká Británie na diplomatické úrovni. Britské vojáky prý filmaři ztvárnili jako přehnaně kruté. Další Gibsonův film Umučení Krista zase pobouřil židovskou obec. Podle ní zobrazuje Židy jako zlé a krvelačné bytosti.

  • Federace českých židovských obcí dokonce podala oficiální protest proti ocenění Mela Gibsona na Karlovarském filmovém festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii. Podle ní tak festival dává prostor antisemitským názorům.
Vydáno pod