Letecká doprava 2014: Tragický rok, ale nejméně nehod za 87 let

Ženeva – Letošní rok byl pro leteckou dopravu mimořádně tragický, i když havárií bylo rekordně málo. Za tento paradox může několik nehod s velkým počtem obětí, kvůli nimž se nakonec počet mrtvých může vyšplhat na více než 1 300, což je nejvíce od roku 2005. Z údajů ženevského archivu leteckých neštěstí (BAAA) ale zároveň vyplývá, že letos došlo jen ke 111 haváriím, což je nejméně od roku 1927.

Letos došlo ve světě ke 111 leteckým nehodám (zdroj: ČT24)

Pokud se ukáže, že nedělní zmizení indonéského letounu se 162 lidmi na palubě způsobil jeho pád, půjde o leteckou nehodu s číslem 111, spočítal BAAA. Ačkoli tím letošní statistika počtu nehod bude nejpříznivější za posledních více než 80 let, důvodů k radosti mnoho není, a to zejména pro asijské aerolinky.

Právě letecké společnosti v Asii zažily černý rok. Ten začal v březnu dosud nevysvětleným zmizením letadla Malaysia Airlines na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, které se pravděpodobně zřítilo do moře i s 239 lidmi. V polovině července byl nad Ukrajinou sestřelen boeing stejné společnosti, kterým v tu dobu cestovalo 298 lidí. O týden později se zřítilo letadlo na Tchaj-wanu a o život přišlo 47 lidí, v srpnu pak pád letadla v Teheránu nepřežilo 39 osob. Velký počet obětí si ale vyžádala i červencová havárie letadla alžírských aerolinek nad Mali, při níž zemřelo 116 lidí.

Obrovský počet obětí - celkem 1 320, pokud započítáme i osoby z čerstvě pohřešovaného letadla AirAsia - vynikne zejména ve srovnání s údajem za loňský rok. Podle agentury pro bezpečnost civilního letectví ASN v roce 2013 při leteckých neštěstích zemřelo 265 lidí - nejméně od roku 1945. Je ale nutné podotknout, že ASN a BAAA používají ve svých statistikách odlišnou metodiku.

Dopravní letoun Boeing 747 britské společnosti Virgin Atlantic dnes po problémech s podvozkem bezpečně přistál na londýnském letišti Gatwick, kam se musel vrátit. Dopravce předtím ohlásil, že stroj bude muset provést „nestandardní přistání“. Let VS43 do Las Vegas „se vrátil na letiště Londýn-Gatwick kvůli technickému problému na jednom z podvozků“, uvedla firma Virgin Atlantic před přistáním. Zpravodajské televize předtím ukazovaly záběry letounu kroužícího nad letištěm. Stroj z londýnského letiště startoval kolem 11:45 (12:45 SEČ) a vrátil se po zhruba čtyřech hodinách.

Navzdory hrozivým celkovým počtům mrtvých odborníci stále zdůrazňují, že letadla představují jeden z nejbezpečnějších způsobů dopravy. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) v roce 2013 denně bezpečně a bez jakékoli závady přistálo 100 000 leteckých spojů, které za rok přepravily tři miliardy lidí. Naproti tomu při automobilových nehodách každoročně umírá přes 1,2 milionu lidí, uvedla loni Světová zdravotnická organizace (WHO).

Vydáno pod