Počasí si dál hraje s Evropou, jih Itálie leží pod sněhem

Stockholm/Řím - Rozmary zimního počasí, se kterými se v uplynulých dnech potýkala západní Evropa, nyní sužují Skandinávii i jih starého kontinentu; ve Finsku se po oteplení a hustém sněžení ocitlo bez proudu asi 20 000 domácností, Švédy trápí ledovka a v Itálii vyvolalo husté sněžení dopravní chaos.

FINSKO: Oteplení vystřídalo mráz, nápor napadaného sněhu, který je kvůli teplotám nad nulou velmi těžký, nevydržely stromy. Popadané větve na řadě míst již v úterý poničily elektrické vedení. Ještě ráno bylo bez proudu na východě Finska v regionech Savo a Karélie 20 000 domácností, během dopoledne pak energetici obnovili dodávky zhruba polovině odříznutým odběratelům. S výpadky je podle rozvodných společností třeba počítat i nadále.

ŠVÉDSKO: Na celém území země platí varování před ledovkou, teploty kolem nuly totiž způsobují tání sněhu a jeho následné namrzání. Kluzké silnice již v úterý potrápily řadu řidičů a vedly k mnoha nehodám, při kterých zahynuli nejméně tři lidé. Nejvážnější je situace na severu země.

ITÁLIE:Zdejší silvestr doprovází husté sněžení, na jihu země bylo kvůli němu uzavřeno několik letišť, mimo jiné i v Brindisi a Neapoli. Pod sněhem se ocitla sopka Vesuv a špatné povětrnostní podmínky zastavily trajektové linky z Neapole na ostrovy Ischia a Capri. Sněžilo také na Sicílii a zimní počasí se nevyhnulo ani severu této jihoevropské země. Sníh padal mimo jiné ve Florencii.

Jižní Itálie pod sněhem
Zdroj: ČT24/ČTK/NurPhoto/Janos Chiala

ŘECKO: Na severu země se podle meteorologů čekají v noci na Nový rok až dvacetistupňové mrazy. Všechna řecká města nabízí vyhřívané prostory pro lidi bez domova. Kvůli kluzkým silnicím zkolabovala doprava, policie hlásí četné nehody a stovky uvízlých řidičů. Dnes sněžilo mimo jiné i na řeckých ostrovech v Egejském moři Lesbos a Limnos. Silný vítr zastavil v Egejském moři trajektovou dopravu. S umoudřením počasí je možné počítat až v pátek.

RAKOUSKO: V Alpách na mnoha místech platí lavinová nebezpečí. Rakouská spolková země Tyrolsko dnes ohlásila, že v horách zhruba od výše 2 000 metrů nad mořem platí třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí a že kvůli hrozbě pádu sněhové masy musely být uzavřeny dvě silnice.

Zima na Plitvických jezerech
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Filip Brala/PIXSELL