Italský prezident Napolitano ohlásil při novoroční řeči záměr odstoupit

Řím – Při dnešním novoročním projevu oznámil italský prezident Giorgio Napolitano, že ve svém úřadu v blízké době skončí. Přednesl tak pravděpodobně svůj poslední projev před Novým rokem v roli hlavy státu. Mandát mu měl původně skončit až v roce 2020.

„Chystám se odstoupit a odstoupím, jak mi to ústava umožňuje,“ řekl dnes Giorgio Napolitano. Vysvětluje to tím, že ve svém věku devětaosmdesáti let čelí rostoucím potížím při výkonu funkce hlavy státu. Odchod Napolitana z funkce prezidenta se očekával. Úřadu se ujal loni v létě v době vážné politické krize a už tehdy zdůrazňoval, že vzhledem k pokročilému věku nejspíše z prezidentského paláce odejde dříve. Podle všeho s tím chtěl také počkat až po skončení italského předsednictví v Evropské unii, které se dnes uzavírá.

Již se spekuluje o možném nástupci, mohl by jím být třeba šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, současný ministr hospodářství Pier Carlo Padoan, předseda Senátu Pietro Grasso, expremiéři Giuliano Amato a Romano Prodi či bývalý starosta Říma a ministr kultury Walter Veltroni.

Napolitano se prezidentem poprvé stal ještě předtím, a to v roce 2006. Italský prezident je volen na sedmileté období a po tomto mandátu neměl v plánu znovu kandidovat. Záměr překazila politická krize, kdy se kvůli rozložení sil v parlamentu v roce 2013 nebyli zákonodárci schopni shodnout na jméně nového prezidenta ani po pěti kolech hlasování. Napolitano tak souhlasil s další kandidaturou a zároveň se stal klíčovou figurou při vyjednávání o nové italské vládě, které kvůli patovým výsledkům voleb probíhalo jen velmi obtížně.