Čech zraněný při bratislavské střelbě zůstává v umělém spánku

Bratislava - Zdravotní stav dvou vážně zraněných po pondělní střelbě v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves se mírně zlepšil. Ze tří lidí s nejvážnějšími zraněními tak v umělém spánku zůstává už jen těžce zraněný 33letý Čech. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný, informovala mluvčí bratislavské univerzitní nemocnice Rút Geržová. V jiných bratislavských nemocnicích zůstává i šest dalších lidí s lehčími zraněními.

Dva další těžce zraněné už lékaři z umělého spánku probrali a jejich stav se zlepšil. Zraněného policistu, který je po zásahu kulkou v ružinovské nemocnici, probrali lékaři již v úterý. Komunikuje a jeho zdravotní stav se zlepšuje.

Útočník Ľubomír Harman v pondělí zavraždil sedm osob, z toho šest z jedné rodiny. Sedmou oběť zasáhl zřejmě náhodně, když střílel po okolních domech. Dalších 15 lidí zranil a poté spáchal sebevraždu. Ani tři dny po střelbě není jasný motiv řádění 48letého pachatele, i když o konfliktech mezi ním a romskou rodinou s nedobrou pověstí, z níž pochází většina obětí, se vědělo.

Rozhovor s Vladimírem Mrázem (zdroj: ČT24)

Reportáž o vyvražděné rodině vysílala televize již před pěti lety

Reportáž o údajné problematičnosti romské rodiny, která se stala Harmanovou obětí, vysílala již před pěti lety televize Markíza. Podnětem k natočení reportáže, v níž promlouvá i jedna ze zavražděných, byly stížnosti sousedů na údajně neúnosné chování rodiny. Žádost, aby televize přijela a situaci zdokumentovala, podepsali údajně všichni ostatní obyvatelé domu. V době natáčení žili někteří členové rodiny ještě jinde. Později se ale do bytu přistěhovali a v pondělí se pak stali oběťmi vraždícího muže.

Reportáž odvysílanou před pěti lety v rámci pořadu Lampáreň lze zhlédnout zde.