Izrael je ochoten postoupit Palestincům části Jeruzaléma

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Ehud Barak oznámil, že Izrael je připraven postoupit v rámci mírové dohody části Jeruzaléma Palestincům. Pro svatá místa by měl prý platit zvláštní režim. Včerejší útok palestinských radikálů, při němž zemřeli čtyři Izraelci, by tak neměl ovlivnit přímé mírové rozhovory mezi Benjaminem Netanjahuem a prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Ti se mají sejít ve Washingtonu spolu s Barackem Obamou. Americký prezident už přivítal Netanjahua. Po dvou letech tak znovu začaly mírové rozhovory.

Palestinci si nárokují východní část Jeruzaléma za hlavní město svého budoucího samostatného státu. „Západní Jeruzalém a 12 židovských předměstí, které jsou domovem 200 tisíc obyvatel, budou naše. Arabská předměstí, v nichž žije téměř čtvrt milionu Palestinců, budou jejich,“ uvedl Barak, který se podílel na vypracování podkladů pro washingtonský summit. Dodal, že zároveň bude dohodnut zvláštní režim ohledně uspořádání ve Starém městě, na Olivetské hoře a v Davidově městě.

Izrael obsadil východní část Jeruzaléma ve válce z roku 1967 a poté ji anektoval, což mezinárodní společenství nikdy neuznalo.

V reakci na úterní atentát, při němž ozbrojenci Hamasu zastřelili na západním břehu Jordánu čtyři Izraelce, Rada židovských osad v Judeji, Samaří a v Gaze (Ješa) dnes oznámila předčasné ukončení moratoria na výstavbu v izraelských koloniích na okupovaných palestinských územích. Stavební aktivity budou obnoveny ještě dnes, uvedla Ješa v prohlášení.

„Tento útok znovu prokázal, že navzdory tomu, co se možná právě teď odehrává ve Washingtonu, není cílem Palestinců vytvořit si pro sebe mírumilovný stát, nýbrž že jsou zcela poháněni touhou zničit náš stát a náš lid. (…) Začneme pracovat dnes večer a budeme stavět všude v Judei a Samaří,“ řekl Naftali Bennet, předseda této vlivné organizace hájící zájmy židovských osadníků. Palestinci předem varovali, že mírové rozhovory přeruší, pokud Izrael po 26. září, kdy jeho platnost vyprší, neprodlouží moratorium na výstavbu v židovských osadách a kolonizační aktivity obnoví.

Ehud Barak, izraelský ministr obrany:

„Doufám, že dokážeme zastavit možnou novou vlnu teroristických útoků, které se zřejmě pokoušejí torpédovat mírová jednání ve Washingtonu.“

Izrael, palestinská správa a USA odsoudily úterní atentát. „Takový projev divoké brutality nemá místa v žádné zemi a za žádných okolností,“ řekla v úterý americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová novinářům ve Washingtonu, před schůzkou s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Teroristický útok“ u Hebronu dnes odsoudila také Evropská unie. Izraelské ozbrojené síly na okupovaném západním břehu Jordánu byly dnes uvedeny do stavu zvýšené bdělosti.

Izrael
Zdroj: ČT24