Ruská policie rozehnala opoziční demonstrace proti porušování ústavy

Moskva - Ruská policie dnes rozehnala pravidelné opoziční demonstrace v Moskvě a Petrohradě. Zadržela kritika Kremlu Borise Němcova a dalších asi 70 lidí, kteří chtěli v centru metropole protestovat proti porušování ruské ústavy. Při obdobné demonstraci v Petrohradě policie zadržela na 60 osob. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy policie proti některým demonstrantům zasáhla velmi brutálně. Došlo tak na slova premiéra Vladimira Putina, který v předvečer protestů prohlásil, že demonstranti musejí počítat s tím, že dostanou „obuškem po hlavě“.

Na demonstraci přišli i čtyři poslanci Evropského parlamentu, kteří do Ruska přijeli, aby se ve středu zúčastnili vzpomínkové akce u příležitosti teroristického útoku v ruském Beslanu, kde v roce 2004 při útoku na školu s rukojmími zahynulo 334 lidí, z toho přes polovinu dětí. Šéfka podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautalaová označila zadržení Němcova za porušení jeho práv. Němcov byl zadržen v okamžiku, kdy chtěl u náměstí rozdávat kopie zprávy kritizující předsedu vlády. „Rusko bez Putina“ a „Svobodu, svobodu“, skandoval dav demonstrantů.

Ruská opozice pravidelně demonstruje v poslední den měsíců, jež mají 31 dní, proti porušování článku 31 ruské ústavy, zaručujícího právo na svobodné shromažďování a demonstrace. Demonstranti se scházejí na Triumfálním náměstí, které nyní úřady uzavřely kvůli údajné rekonstrukci. Protest byl úřady zakázán.