ČSSD k tématu Zdravotnictví

Pro ČSSD bylo a je zásadní prioritou zajištění kvalitní zdravotní péče pro všechny – bez ohledu na aktuální stav jejich peněženky

Odmítáme zvyšování spoluúčasti lidí na zdravotní péči. ČSSD je pojistkou proti znovuzavedení poplatků ve zdravotnictví. Jsme zásadně proti privatizaci státních či krajských zdravotnických zařízení. Na dobrou péči v případě nemoci má nárok každý člověk. V centru pozornosti  zdravotnického systému musí být pacient.

Naše veřejné zdravotnictví chceme neustále modernizovat. Proto při ministerstvu zdravotnictví zřídíme zvláštní fond financovaný z části výnosu spotřební daně na tabák a alkohol, z něhož půjdou prostředky výhradně na investice do veřejně vlastněného zdravotnictví. Tak podpoříme výstavbu, rekonstrukci státních, krajských a obecních nemocnic a jejich lepší přístrojové vybavení.

Budeme dále zvyšovat platy lékařů, sester i dalších pracovníků v nemocnicích. Budeme podporovat vzdělávání zdravotnických pracovníků, které přizpůsobíme aktuálním potřebám, a budeme se snažit zabránit odchodu mladých lékařů do zahraničí.