TOP 09 k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

TOP 09 zjednoduší systém žádostí o dotace z Evropské unie. Tím urychlíme jejich čerpání a podpoříme rozvoj českého venkova

Současný venkov trápí hlavně odliv mladých lidí do měst. TOP 09 proto bude podporovat malé a rodinné farmy na venkově. Jejich podpora přiláká na venkov mladé zemědělce, výrobce regionálních potravin a řemeslníky a umožní zde vybudování moderní zemědělské komunity. Venkov tak bude nabízet vysoký standard života a opravdový vztah k přírodě. Stane se tak atraktivnějším pro mladé lidi.

Místní rozvoj TOP 09 podpoří také výrazným zjednodušením systému žádostí o dotace. Současný systém je zbytečně komplikovaný a těžkopádný. Evropské peníze se proto čerpají pomalu a hrozí, že si tím Česká republika zhorší vyjednávací pozici pro další programové období. TOP 09 proto zruší povinnost žadatelů o dotace sdělovat úřadům informace, které Evropská unie ani nevyžaduje. Zjednodušení systému a odstranění zbytečného papírování přispěje k efektivnějšímu a rychlejšímu čerpání evropských peněz.