Babiš: Počítám s tím, že budu odvolán. Nechci být jablkem sváru

Babiš: Počítám s tím, že budu odvolán (zdroj: ČT24)

Nechci být záminkou ve sporu mezi premiérem a prezidentem, prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Koaliční rada by se podle něj měla sejít co nejdříve, hnutí ANO navrhne nového ministra financí i místopředsedu vlády. Návrh dostane písemně premiér.

Vládní krize by měla podle Babiše skončit co nejdříve. „Počítám s tím, že budu odvolán. Nechci být záminka, jablko sváru ve sporu, který vyvolal premiér a který teď probíhá mezi ním a prezidentem,“ prohlásil Babiš. Nevyjádřil se ale k tomu, zda dobrovolně z vlády odejde, což dosud odmítal.

Hnutí ANO podle svého předsedy navrhne nového kandidáta na ministra financí. Babiš ale neřekl, zda se funkce vzdá. Prezident Miloš Zeman zatím premiérovu návrhu na odvolání Babiše nevyhověl.

Podle místopředsedy ANO a ministra obrany Martina Stropnického ale nejspíš nebude Babiš urgovat prezidenta, aby jeho odvolání přijal. „Asi nebude volat do Číny. Ale rozhodně jsme pro neprotahování problému,“ řekl. Babišův výrok, že je smířený se svým odvoláním, považuje Stropnický za hmatatelný příspěvek k hledání řešení současné krize.

Na odchodu Sobotky ANO netrvá

Babiš rovněž uvedl, že řešení situace, o němž mluví, není totožné s návrhem, se kterým přišel ve středu Zeman. Ten na schůzce se zástupci koaličních stran v Liberci mluvil o možném vypsání předčasných voleb, nebo o dalším fungování vlády bez Babiše i bez Sobotky.

Hnutí ANO podle Babiše nebude navrhovat, aby z vlády spolu s ním odešel i  Sobotka. „Premiér sice flagrantně porušil koaliční smlouvu, ale má na to právo. Nechci zpochybňovat ústavu,“ řekl Babiš, který také zdůraznil, že není důvod ho odvolávat.

Podle Babiše by měla vládní krize skončit co nejdříve a současná vláda by měla dokončit své funkční období. Vládní krizí by se proto měla zabývat koaliční rada, o jejíž svolání premiéra požádá.

Babiš odmítl prozradit jméno svého nástupce. Platí podle něj, že ministerstvo financí připadá hnutí ANO. „Nechci to vzkazovat přes média. Nejdříve napíšu premiérovi. Bylo by slušné, aby se to premiér dozvěděl první,“ řekl Babiš k tomu, že se mluví o náměstkyni Aleně Schillerové jako o jeho nástupkyni. Tu zmínil ve středu místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Babiš zopakoval, že mezi ním a prezidentem Zemanem není žádný mocenský pakt. Odmítl také středeční usnesení sněmovny, že opakovaně lhal. „To není pravda, já jsem nelhal,“ řekl.

Vicepremiér také znovu odmítl kritiku, které čelí kvůli obchodům se svou dřívější firmou Agrofert a kvůli nahrávkám, na nichž mluví s novinářem svého dřívějšího deníku Mladá fronta Dnes. V této souvislosti kritizoval i středeční demonstrace v několika českých městech, na nichž lidé žádali jeho odchod z vlády a kritizovali Zemana za jeho postup ve vládní krizi.

„Lidé, kteří protestovali, to už mají nacvičené s panem prezidentem. A samozřejmě si tam připsali moje jméno. Není k tomu žádný důvod,“ řekl. Zároveň ale podotkl, že lidé mají právo demonstrovat.