Ve Francii je spočítáno. V prvním kole vyhrál Macron, druhá skončila Le Penová

Nový francouzský prezident vzejde z dvojice Marine Le Penová a Emmanuel Macron. Podle konečných výsledků zveřejněných francouzským ministerstvem vnitra získal centristický kandidát hnutí En Marche! podporu 23,75 % voličů, pro představitelu krajní pravice se vyslovilo 21,53 % hlasujících. Druhé kolo proběhne v neděli 7. května.

Favoritem druhého kola je Macron. Potvrzují to průzkumy. Ten od společnosti Harris Interactive dává devětatřicetiletému exministrovi hospodářství naději na 64 procent hlasů oproti 36procentní podpoře pro Le Penovou. Z průzkumu společnosti Ipsos Sopra vyplynul mezi oběma soupeři rozdíl o čtyři procenta menší, tedy 62 ku 38 procentům.

První kolo vyhrál Macron před Le Penovou (zdroj: ČT24)

V poli poražených skončili konzervativec Francois Fillon (19,91%) a kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon (19,64%). Pátou příčku obsadil kandidát socialistů Benoit Hamon (6,35%). Do druhého kola se tak nedostane ani jeden zástupce tradičních stran.

On-line přenos

Francouzské volby: 1. kolo

  • 2:03

    S on-line přenosem se prozatím loučíme s konstatováním, že 7. května se o post budoucího prezidenta Francie utká Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

  • 2:01

    Komise hlásí sečteno 93 procent všech hlasů ve Francii.

    Macron stále nepatrně zvyšuje náskok: aktuálně má 23,56 procent, druhá postupující Le Penová pak 21,94 procent.

    Emmanuel Macron a Marine Le Penová
    Zdroj: ČT24
  • 1:49

    Okolí pařížského Náměstí Bastily zažilo po západu slunce potyčky extrémní levice s policisty:

    Těžkooděnci sledují počínání davu
    Zdroj: ČT24
    Nepokoje v centru Paříže
    Zdroj: ČT24

Fillon i Hamon vyzvali své voliče, aby ve 2. kole podpořili Macrona

Kandidát Socialistické strany Benoit Hamon uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu „historický trest“. I přes tvrdou porážku však řekl, že levice není mrtvá. Zároveň vyzval francouzské voliče, aby ve druhém kole voleb pomohli porazit Národní frontu Le Penové a hlasovali pro Macrona.

Totéž prohlásil Francois Fillon. I on uznal volební porážku. „Musíme se nyní rozhodnout, co je nejlepší pro naši zemi. Zdržet se hlasování, to není můj styl, obzvláště ne v situaci, kdy hrozí, že se může dostat k moci extremistická strana, známá svým násilím a intolerancí. Proto považuji za povinnost jít volit Emmanuela Macrona,“ zdůraznil Fillon.

Mélenchon žádné doporučení nevydal

Levicový radikál Mélenchon odmítl podpořit některého z jeho dvou postupujících soupeřů. Apeloval na svých 450 000 voličů, aby jednali podle vlastního svědomí.

Apel na Francouze, aby do Elysejského paláce vyslali středového liberála, naproti tomu přednesli současný socialistický premiér Bernard Cazeneuve a ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Pro Macrona se vyslovil i starosta Bordeaux a poražený z pravicových primárek Alain Juppé, v letech 1995–1997 sloužící ve funkci francouzského premiéra, a podobně se vyjádřil i pravicový premiér z let 2002–2005 Jean-Pierre Raffarin. Ten vyzval všechny demokraty, aby ve druhém kole podpořili Macrona.

  • Macronovi v telefonickém rozhovoru poblahopřál k dosaženému výsledku odcházející prezident Francois Hollande.

Le Penová: Je to historický výsledek

Příznivci Marine Le Penové
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Šéfka Národní fronty považuje svůj postup do dalšího kola za historický výsledek. Vyzvala všechny vlastence, aby ji podpořili. V sázce je prý přežití Francie. Zároveň slíbila, že v případě svého úspěchu ve druhém kole zbaví Francouze arogantních elit. 

Ve francouzských prezidentských volbách podle ní jde o to, skoncovat „s divokou globalizací“. Tu podle ní právě představuje její soupeř ve druhém kole Emmanuel Macron. „První etapa, která musí vést Francouze do (prezidentského) Elysejského paláce, je za námi,“ prohlásila Le Penová. Své vystoupení spolu s nadšenými příznivci zakončila tradičně zpěvem Marseillaisy.

Macron: Vyslyšel jsem přání po změně

Centrista Macron slíbil, že hodlá sjednotit a usmířit všechny občany. Poděkoval svým soupeřům napravo i nalevo za jejich podporu proti Le Penové, s níž se za 14 dní střetne v závěrečném duelu. 

Emmanuel Macron
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

„Jedná se o přelomový okamžik v dějinách francouzské politiky,“ poznamenal Macron s poukazem na to, že v poválečné historii Francie to je úplně poprvé, co se do 2. kola prezidentských voleb neprobojoval ani jeden z kandidátů socialistů či republikánů.

Rovněž slíbil, že se stane prezidentem „ochráncem“. „Vyslyšel jsem vaše přání po změně,“ prohlásil před davem svých příznivců v Paříži. Výzvou je podle něho skoncovat se systémem, který nebyl podle něho s to přinést řešení za posledních 30 let. Zdůraznil, že chce využít nových tváří k vybudování „nové parlamentní většiny“. Stejně tak chce být prezidentem „vlastenců“ proti „hrozbě nacionalismu“.  

Speciální vysílání: Francouzské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Špičky Evropské unie fandí Macronovi. Podporu má i od německých politiků

Vzhledem k proevropsky zaměřenému programu Macrona nepřekvapí, že zprávu o jeho postupu do 2. kola přijali s radostí představitelé Evropské unie. Jasně se pro něj vyslovil například hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier nebo eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky a bývalý francouzský socialistický politik Pierre Moscovici. „Žádný hlas by neměl vyjít nadarmo. Můj dostane,“ zdůraznil Moscovici. Macronovi k výsledku v prvním kole poblahopřál také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Macrona podpořil rovněž Belgičan Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu s tím, že ve druhém kole je třeba hlasovat pro Francii „tolerantní, ambiciózní a evropskou“.

Gratulace Marine Le Penové. Toto je den k oslavě pro všechny patrioty v Evropě.
Geert Wilders
předák nizozemských pravicových populistů

„Jsem šťastný, že Emmanuel Macron zvítězil, protože byl jediným opravdu proevropským kandidátem. Pevně věřím, že ve druhém kole ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo,“ uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Dodal, že Macron je „opravdu dobrý člověk a přítel“.

„Důležitý signál“ pro německo-francouzskou spolupráci představuje očekávané vítězství Macrona pro Gunthera Krichbauma. Člena strany křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové však alarmuje 40procentní podíl hlasů, který zřejmě dohromady obdrží Le Penová a Jean-Luc Mélenchon, tedy kandidáti výrazně euroskeptičtí.

První reakce k volbám ve Francii přišly i od českých politiků (zdroj: ČT24)

Místopředseda sociálních demokratů Axel Schaefer řekl, že volby dokládají zastavení „pochodu pravice“ napříč Evropou, poté co neuspěli populističtí kandidáti v Rakousku a Nizozemsku. „Macron ukázal, že i proevropský kandidát může lidi zmobilizovat. Ve druhém kole musí všechny republikánské síly držet pospolu,“ řekl Schaefer. 

Le Penové naopak vyjádřil podporu předseda zahraničního výboru ruské Dumy Konstantin Kosačev. „Naděje umírá poslední,“ podotknul.