Uma Thurman miluje svou práci. Vary zase milujou ji

Umu Thurman přivítali ve Varech fanoušci i cena (zdroj: ČT24)

Po červeném koberci na zahájení 52. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech se v pátek prošla řada hostů. Největší ovace si vysloužila americká herečka Uma Thurman. Vyhlížely ji tisíce fanoušků.

Na zahajovacím ceremoniálu, letos pojatém hororově, převzala herečka z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu. Poděkovala při té příležitosti i divákům, „díky nimž můžeme dělat práci, kterou milujeme“. Další příležitost se s ní setkat budou mít fanoušci v neděli, kdy v karlovarském letním kině uvede oba díly Tarantinova filmu Kill Bill.

Ke karlovarskému festivalu si Uma Thurman vybudovala vztah ve francouzském Cannes, kde zasedla letos v porotě s uměleckým šéfem Karlem Ochem. A za českými fanoušky se možná vrátí ‒ v současné době totiž natáčí opět v Evropě.

Casey Affleck jako přízrak

Vedle Umy Thurman se na červeném koberci objevily i další slavné zahraniční tváře. Bouřlivý potlesk přivítal i držitele Oscara za film Místo u moře, dřív člena slavného filmového klubu Dannyho parťáci ‒ herce Caseyho Afflecka. Na festival přivezl svou novinku Přízrak. „Ten film je poetickým zamyšlením o lásce a ztrátě. Je hořkosladký, docela strašidelný, ale krásný,“ pozval diváky ke sledování duchařského příběhu, v němž straší herečku Rooney Mara.

Vary uvítaly i Caseyho Afflecka (zdroj: ČT24)

Zahájení festivalu pořadatelé opět nepojali jen jako uzavřený večírek pro zvané. Uspořádali také koncert s ohňostrojem pro všechny příchozí před hotelem Thermal. Na něm vystoupí další slavný host ‒ hollywoodský skladatel James Newton Howard. V programu filmových melodií mimo jiné ve světové premiéře představí ukázku hudby, kterou složil pro pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít. „Myslím, že až dnes vyjdu na podium, tak to pro mě bude skutečně výjimečný okamžik,“ svěřil se před koncertem v rozhovoru pro Události v kultuře.

Při slavnostním zahajovacím ceremoniálu převzal Howard Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Zkrátka nepřišel ani Casey Affleck ‒ ten si z Varů odveze, stejně jako Uma Thurman, Cenu prezidenta festivalu.

Hosty na červeném koberci nesledovali jen fanoušci, ale i kamery České televize. Podívejte se na záznam:

Podívejte se: Hvězdy na červeném koberci (zdroj: ČT24)