„Šmejdi!“ Josef Somr ve festivalové znělce odmítá cenu

Znělka 52. ročníku KVIFF s Josefem Somrem (zdroj: ČT24)

Nechce cenu ani hrnce. I pro herce Josefa Somra, který se stal dalším z hrdinů tradičních karlovarských znělek, našel režisér Ivan Zachariáš vypointovaný minipříběh. Jen v něm tentokrát nehraje jednu z rolí křišťálový glóbus, jak bývá zvykem. V čem je tedy vtip? Podívejte se na znělku, v níž se poprvé objevil také prezident festivalu Jiří Bartoška a umělecká poradkyně Eva Zaoralová.

Jsou filmovými hvězdami, ve vitríně mají Zlatý glóbus, nebo dokonce Oscara, a když pak dostanou na festivalu v nějakých Karlových Varech ocenění za přínos kinematografii, co s ním? Přece ho nepostaví na stejnou polici… Naštěstí pro ně se dá Křišťálový glóbus použít prakticky na cokoli, jak ukazují festivalové znělky. Krátké vypointované příběhy s hosty předchozích ročníků vznikají od roku 2008. 

Jé, to je pěkný svícínek aneb Festivalové znělky

Loni scenárista Zdeněk Svěrák čekal, až mu to zapálí. A dočkal se. Ve znělce inspirované filmem Vratné lahve:

Znělka 51. MFF Karlovy Vary

V padesátém ročníku pokračoval festival v linii černobílých znělek, s hvězdným hostem předchozího roku a Křišťálovým glóbem v hlavní roli. V příběhu nezapře Mel Gibson své statečné srdce a zneškodní dva zloděje indiánskou foukačkou. V pyžamu, které má na klopách vyšitý motiv tehdejšího ročíku – kamzíky. 

Před třemi lety zjistil kameraman Miroslav Ondříček při sledování derby Sparta-Slavia, jestli existuje fotbalový Bůh. Ať už fandí komukoli, jistě poslouchá Amadea:

Režisér tohoto oscarového snímku Miloš Forman si zahrál už v jedné z prvních znělek. Jeho chvilka se soškou je mnohem více pragmatická. Rotlouká s ní prášek – na prášek:

Zato Helen Mirrenové připravil Křišťálový glóbus, mlčenlivý soudruh, mysteriózní zážitek:

„Jé, to je pěkný svícínek!“ Pocta 47. karlovarského festivalu Otakaru Vávrovi, který zemřel o rok dříve, se odehrává na hřbitově:

Jude Law prokázal ve znělce 46. ročníku asi největší kreativitu, jak sošku použít. Aneb když nemáš, co potřebuješ, dej tam něco jinýho:

Podobně Andy Garcia v minipříběhu 44. Varů. Správný gangster nenosí klíče:

Ve stejném roce Jiří Menzel ostře sledoval… ne, vlaky, ne:

Jediný John Malkovich, hrdina znělky 45. ročníku, dovedl z ocenění projevit nefalšovanou radost:

Poprvé hrané znělky festival ve Varech provázely ve 43. ročníku. A to hned čtyři. Kromě Miloše Formana, který byl z Křišťálového glóbu na prášky, neměla k podobnému stavu daleko ani Věra Chytilová, když se s kutilským úkolem popasovala po svém:

Ovšem Danny DeVito se rozhodit nenechal. Jeho metoda „obsazeno“ je svérázná, leč účinná:

No a Harvey Keitel vzpomíná na Karlovy Vary jen v dobrém. Možná i proto se na festival opakovaně vrátil:

Obsazení znělky pro příští rok ještě známo není. Kývne na natáčení Jeremy Renner, Casey Affleck, či Uma Thurman? Uvidíme, až uvidíme.