Téma Prezidentské volby v Rusku

Prezidentské volby v Rusku

Vítězství Putina i to, kolik procent získá, je v režii Kremlu, myslí si odborníci
Vladimir Putin získá v prezidentských „volbách“ v Rusku „tolik procent hlasů, kolik bude chtít“, v Událostech, komentářích to řekl cestovatel, spisovatel a vydavatel Fero Richard Hrabal-Kronďák. Novinářka Deníku N Petra Procházková si dokonce myslí, že je předem dáno i procentuální rozdělení hlasů mezi jednotlivé kandidáty. Neznamená to však, že podpora Putina v Rusku je výrazně nižší. Podle šéfredaktora Voxpot.cz Vojtěcha Boháče by současný ruský vládce vyhrál i v případě, že by byly volby férové. Režim totiž dlouhodobě kontroluje média a kritiku hlavy státu nepřipouští.
Putin chce dál vládnout, jinak by se vystavil nebezpečí, říká komentátor Dvořák
Rusové budou mít za čtvrt roku volby hlavy státu. Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák upozornil, že fakt, že současný vládce Kremlu Vladimir Putin oznámil opětovnou kandidaturu „mezi lampasáky v Kremlu“, ukazuje „brutálně militarizovanou podobu současného Ruska“. Podle zpravodaje ČT v Rusku Karla Rožánka je téměř jisté, že Putin volby vyhraje, k čemuž mu pomáhá i fakt, že je díky státním médiím denně v obývácích Rusů. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
Putin se stal počtvrté ruským prezidentem. Na premiéra navrhl znovu Medvěděva
Vladimir Putin pronesl v Kremlu 33 slov přísahy a již počtvrté oficiálně převzal prezidentský úřad. Nynější mandát mu skončí v roce 2024, o další se podle ruské ústavy nemůže ucházet. Po inauguraci Putin podepsal výnos představující cíle vládnutí. Vládě mimo jiné nařídil, aby se do konce jeho mandátu postarala o průlom v rozvoji země, zvětšila počet obyvatelstva Ruska a zvýšila životní úroveň. Rusko se má zařadit mezi pět největších světových ekonomik. V čele nové vlády chce Putin znovu Dmitrije Medvěděva.
Názory
Procházková: Kdo povede Rusko po roce 2024? Motto dalších Putinových šesti let
Hlavním tématem tohoto, zatím posledního volebního období prezidenta Vladimira Putina bude řešení otázky, co dál po konci jeho mandátu v roce 2024. Podle redaktorky Lidových novin Petry Procházkové, která se Ruskem dlouhodobě zabývá, dávají Putinovi jednoznačné výsledky víkendových voleb dobrou vyjednávací pozici, a země se může dočkat i zásahů do ústavy.
Interview ČT24
Místopředseda lidovců Benešík: Česko je Putinův dezinformační trojský kůň v Evropě
Ruským prezidentem zůstane na dalších šest let Vladimir Putin, na čemž nic nezmění ani kritika neférovosti proběhnuvších voleb. Poslanec a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík jeho režim nepovažuje za demokratický. V Interview ČT navíc varoval, že Česká republika slouží jako Putinova evropská základna pro ruské dezinformační kampaně a záškodnictví.
Neúspěšní kandidáti Sobčaková a Titov předali Putinovi seznam politických vězňů
Prezidentská kandidátka za ruské liberální hnutí Občanská iniciativa Xenija Sobčaková při pondělním setkání v Kremlu předala prezidentu Vladimiru Putinovi seznam šestnácti osob, které jsou podle ní v Rusku vězněny z politických důvodů. Novinářům to řekl další účastník schůzky Boris Titov, který ve volbách kandidoval za konzervativní Stranu růstu.
Urovnáme spory a nebudeme závodit ve zbrojení, slibuje Putin
Rusko se podle prezidenta Vladimira Putina bude snažit o urovnání sporů se svými partnery a nebude závodit ve zbrojení. Řekl to v reakci na výsledky nedělních prezidentských voleb, v nichž obhájil mandát na dalších šest let. Podle agentury AP Putin také uvedl, že se jeho vláda soustředí na zvýšení životní úrovně obyvatel, zlepšení zdravotnické péče a školství.
OBSE: V ruských volbách nebylo konkurenční prostředí, neregulérnosti měly posílit účast
Kvůli omezování základních svobod a registrace kandidátů nebylo v ruských prezidentských volbách vytvořeno konkurenční prostředí. Podle agentury Reuters to uvedla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Kromě znemožnění konkurence pro jasného vítěze Vladimira Putina poukázali pozorovatelé mise OBSE také na neregulérnosti, jejichž cílem bylo posílit volební účast.
Vyšší volební účast? Děkujeme do Británie, vzkázal mluvčí Putinovy kampaně
Britská obvinění vůči Moskvě v kauze Sergeje Skripala prý mobilizovala voliče do nedělních prezidentských voleb v Rusku. „Za to musíme říct Británii díky,“ citovaly listy The Times a Financial Times mluvčího kampaně prezidenta Vladimira Putina Andreje Kondrašova. Německý a rakouský tisk pak nedělní znovuzvolení Vladimira Putina shodně vnímá jako posílení Kremlu vůči Západu. Naopak titulní strany ruských deníků se nesou ve znamení Putinova čtvrtého triumfu.
Čtvrtý Putinův mandát: „Operace Následník“, nebo Putin navždy?
Vladimir Putin bude stát v čele Ruska i nadále. V nedělních volbách získal dokonce více, než jím očekávaných 70 procent hlasů. O Putinově vítězství nikdo nepochyboval, a analytici se proto už před volbami zaobírali spíše tím, jak by mohl jeho další šestiletý mandát vypadat. A hlavně – co by mohlo následovat po něm.

Ohlasy na sociálních sítích

Vladimir Putin v prezidentských volbách získal přes 76 procent a obhájil mandát
Ruský vůdce Vladimir Putin podle očekávání už v prvním kole a s velkým náskokem obhájil šestiletý prezidentský mandát. Po sečtení 99 procent hlasů jich má na svém kontě 76,65 procent. Oznámila to ústřední volební komise. Opozice hovoří o nesrovnalostech, falšování a podvodech.
Grandiózní podfuk, zpochybnil ruské volby opozičník Navalnyj, který nesměl kandidovat
Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, kterému úřady nedovolily kandidovat na post prezidenta, upozorňuje na falšování voleb a překážky kladené pozorovatelům. Těch má po celé zemi, jak tvrdí, více než 33 tisíc. „Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože Vladimir Putin i tak všechny porazí,“ napsal opozičník na svém webu.
Autorita je slabé slovo. Putinova popularita v Rusku hraničí s neomezeným obdivem
Vladimir Putin se již počtvrté chystá na prezidentský úřad. A s největší pravděpodobností bude znovu zvolen. U Rusů se totiž těší neochvějné oblibě. K tomu si dopomáhá především pečlivě pěstovanou pověstí udatného dobrodruha a rozhodného vladaře. U části populace uznání hraničí až s nekritickým obdivem.
Rusové volí prezidenta. Putin by nemusel vyhrát tak, jak by si přál
Nedělní prezidentské volby v Rusku vyhraje Vladimir Putin. Analytici se shodují, že jiný výsledek není možný, což podporují i předvolební průzkumy. I přesto existuje několik důvodů, proč volby sledovat. Jedním z nich je možnost, že by Putin nemusel vyhrát tak, jak by si představoval, což by podle některých analytiků mohlo jeho pozici oslabit.
Interview ČT24
Bývalý velvyslanec Kolář: Putinovi jde o co nejvyšší účast. Masové vítězství potvrdí, že je vůdce milován
V ruských prezidentských volbách nejde o vítězství Vladimira Putina, protože o něm nepochybuje nikdo, ale hlavně o co nejvyšší volební účast. Ta má ukázat, že současná hlava státu stále má velkou podporu. V Interview ČT24 to řekl bývalý velvyslanec v Rusku i Spojených státech Petr Kolář. Vymezování se proti Západu a hledání vnějších nepřátel je podle něj součástí Putinovy strategie i ruské tradice hledat vinu jinde než u sebe.
Krym čtyři roky po anexi: Rusko opravuje silnice, ceny rostou a kritici končí ve vězení
Rusové budou v neděli volit prezidenta. Volby byly stanoveny na 18. března, tedy na den přesně čtyři roky poté, co Vladimir Putin slavnostně podepsal smlouvu o připojení anektovaného ukrajinského poloostrova Krym k Rusku. Oficiálním důvodem jsou volební zákony, někteří pozorovatelé se ale domnívají, že jde o pokus využít výročí ke zvýšení účasti a podpory Putina ve volbách. Průzkumy sice nenaznačují výraznější nespokojenost obyvatel Krymu s tamní situací, anexe se ale stále odráží jak v ekonomické situaci, tak především v oblasti lidských práv.
Mohl jsem být taxikář, ale přišla nabídka z Kremlu, říká Putin v propagandistickém dokumentu
Šéf Kremlu Vladimir Putin tři dny před prezidentskými volbami ukázal spoluobčanům svou „lidskou tvář“, když nechal na sociální síti zveřejnit dokument s osobními vzpomínkami a životními příběhy. Popsal v něm své působení v zahraniční misi sovětské tajné služby KGB a uvedl také, že později v roce 1996 se v Petrohradě ocitl bez práce a uvažoval o kariéře taxikáře. Nakonec ale dostal nabídku z Kremlu. Film s názvem „Putin“ se ve dvou dílech objevil na stránce kremelského propagandisty Dmitrije Kiseljova v ruské sociální síti Vkontakte.
K volbám v Rusku půjdou poprvé „Putinovy děti“. Volí ho kvůli charakteru i záruce stability
Generace Putin nebo Putinovy děti: ve víkendových prezidentských volbách v Rusku budou letos poprvé rozhodovat také ti, kteří se narodili v roce 2000. Tedy v roce, kdy Vladimir Putin poprvé oficiálně vstoupil do prezidentského úřadu. Pozorovatelé je označují za jeho největší fanoušky. Osmnáctiletí Rusové na něm většinou obdivují vůdčí charakter a vnímají ho jako garanta jistot.
Putinovým soupeřům vadí, že prezident nechodí do televizních debat
Poslední týden zbývá do ruských prezidentských voleb. Všichni kandidáti kromě Vladimira Putina si stěžují na povinné televizní debaty, kterých se však současná hlava státu neúčastní. Zdůvodňuje to pracovním vytížením. Místo toho prezident zveřejnil film, který už viděly přes dva miliony lidí.
Ruští komunisté poslali do prezidentských voleb Grudinina. Chce vrátit banky a továrny lidu
Už jen týden zbývá do prezidentských voleb v Rusku. Tamní obyvatelé půjdou k urnám v neděli 18. března. Jasným favoritem je současný šéf Kremlu Vladimir Putin. Ostatní kandidáti zůstávají daleko za ním, i když některým stoupají preference. Platí to třeba o vyslanci komunistů Pavlu Grudininovi, jehož vítězství by ocenili pamětníci sovětských časů.
Putin v poselství představil raketu na jaderný pohon s neomezeným doletem. „Nikdo na světě ji nemá,“ uvedl
Ruský prezident Vladimir Putin v projevu k poslancům prezentoval široký rejstřík nových strategických zbraní. Řekl, že koncem loňského roku ruská armáda úspěšně vyzkoušela nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa má podle něj neomezený dolet a její letová dráha je nepředvídatelná. „Nikdo ve světě takové rakety nemá,“ tvrdí prezident.
Na Rusy útočí bizarní předvolební spoty. Zachraňují Zemi před dekadentní Gayropou
V polovině března čeká Rusko volba prezidenta. Ačkoliv je předem téměř jasné, že Vladimir Putin svůj post obhájí, kampaň začíná přitvrzovat. Na internetu kolují videospoty, které přízemně vybízí lidi, aby šli k volbám. V opačném případě prý hrozí, že jim do bytu Evropa nastěhuje homosexuály.
Vlivný Putinův mluvčí dostal nečekaný políček: nezákonně prý agitoval ve prospěch svého šéfa
Šéfka ruské ústřední volební komise pokárala kremelského mluvčího Dmitrije Peskova za nepřípustnou agitaci ve prospěch prezidenta Vladimira Putina během kampaně před březnovými prezidentskými volbami. Krajně neobvyklý krok doprovodila varováním, že podobné jednání se nesmí opakovat. O Peskovovi se přitom spekuluje jako u budoucím ministrovi zahraničí.
Naše volby neovlivníte, varuje Moskva USA před novými sankcemi
Novým sankčním seznamem chtějí Spojené státy ovlivnit březnové prezidentské volby v Rusku, tvrdí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na plánované rozšíření listiny s tím, že podobné snahy cizím zemím nevyjdou. Na seznamu se může během pondělí objevit až 400 osob – mimo jiné podnikatelé blízcí prezidentu Vladimiru Putinovi.