Téma Jaký byl rok 2017 a co přinese ten nový?

Jaký byl rok 2017 a co přinese ten nový?

V roce 2017 se létalo bezpečněji než kdy dříve

V roce 2017 nedošlo k žádné havárii komerčních osobních proudových letadel. Šlo tak o rok, kdy bylo létání bezpečnější než kdy dřív. Pětiletý průměr podle agentury pro bezpečnost civilního letectví ASN čítá průměrně 17 havárií, při kterých zemře 495 osob.

Perný politický rok 2018 odstartoval. První zkouškou bude hlasování o důvěře Babišově vládě

Rok 2018 bude rokem velkých politických událostí. Premiér Andrej Babiš se hned v nadcházejících dnech pokusí získat důvěru pro svou menšinovou vládu. Pět parlamentních stran čekají v prvním pololetí sjezdy, na kterých si vyberou nové vedení. V plánu jsou také troje volby. Politiku v tomto roce ovlivní i kauza Čapí hnízdo. Sněmovna bude rozhodovat, zda Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vydá k trestnímu stíhání. Výsledky šetření této kauzy Evropským úřadem pro boj proti podvodům zatím zůstávají tajné, částečně by mohly být zveřejněny během čtrnácti dní.Tématu se bude věnovat pořad Události, komentáře na ČT24 ve 22:00. Hosty budou mimo jiné místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Roční kupon je žlutý s kolečky, stojí 1500 korun. Dálniční známky se ale zatím moc neprodávají

Už měsíc, tedy od 1. prosince jsou v prodeji dálniční známky pro rok 2018. Řidiči podle prodejců ale opět jejich koupi nechávají na poslední chvíli. Se starou dálniční známkou mohou jezdit ještě do konce ledna. Kupóny jsou stejně drahé jako loni, roční stojí 1500 korun. Liší se ale barvou a mají nové prvky proti zfalšování. Nově přibylo také pět dálničních úseků, kde řidiči známku potřebovat nebudou.

Přistání na Měsíci, cesta na Mars a setkání s asteroidem. Kosmický výzkum v roce 2018 bude velkolepý

Roku 2018 by se mělo odehrát mnoho zásadních vědeckých výzkumů, které mají potenciál posunout lidské poznání o pořádný kus dál. Bude to velmi dobře vidět na kosmickém výzkumu, který by měl být letos opravdu přelomový.

I v roce 2018 budou soudy řešit vlekoucí se kauzy Rath či Nagyová. Průtahy přitom mohou ovlivnit výši trestů

Justice se letos znovu bude muset vracet k veřejně známým kauzám z uplynulých let. Řešit bude nově případ údajných manipulací se zakázkami pražského dopravního podniku, kde figuruje lobbista Ivo Rittig. Soud se také bude zabývat privatizací Mostecké uhelné společnosti. Po šesti letech by měl padnout další rozsudek v korupčním případu exhejtmana Davida Ratha. Některé případy, jako je třeba právě ten Rathův, se u soudů táhnou. Délka projednávaných kauz přitom může mít vliv i na následnou výši trestů.

Útroby pyramid odhalené kosmickým zářením. Archeologie se stala v roce 2017 high-tech oborem

Archeologie se od svého počátku pohybuje na zvláštním pomezí mezi akademickou vědou prováděnou z badatelen a archivů a tvrdou terénní prací. V posledních desetiletích do ní ale vstupuje ještě prvek moderních technických oborů, které pomáhají nejen se samotnými nálezy, ale také s jejich analýzou a interpretací.

EU i AB. Jak letos tweetovali čeští politici?

Někteří ho mají jako oficiální informační kanál, někteří jen jako osobní profil, kde převážně diskutují. Jak vypadají twitterové profily českých politiků a o čem psali v uplynulém roce?

Místo slibovaných 140 kilometrů dálnic se letos začalo stavět jen dvacet

Loni v září sliboval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) zahájit v roce 2017 stavbu 140 kilometrů dálnic. Jaký je výsledek? Z devíti tzv. prioritních úseků začaly práce pouze na dvou částech karlovarské dálnice D6, na severní Moravě pak odstartovala přestavba čtyřpruhové silnice na dálnici D48. A tím výčet končí. Namísto 140 tak letos stát zahájil práce jen na dvaceti kilometrech.

Světoví lídři na Twitteru: Trump dal letos světu přes dva tisíce tweetů a „covfefe“

Hodně skvělého, o něco méně zpráv, ještě o trochu méně falešného a více než stovka poděkování. Takový byl uplynulý rok podle twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. O čem tweetovali a jak vypadal rok 2017 podle dalších světových státníků a kdo toho natweetoval nejvíce?

Vesmírný rok 2017 ovládl soukromý sektor. Deset zásadních momentů roku

Co důležitého se stalo ve vesmíru v průběhu roku 2017? Tady je seznam toho opravdu zásadního.

2017: Rok, kdy umělá inteligence přestává potřebovat člověka

Bude budoucnost patřit umělým inteligencím, anebo jde jen o bublinu? Rok 2017 naznačil, že stroje se rychle zlepšují v nečekaně velkém množství činností. A stále méně k tomu potřebují pomoc lidí.

Obrazem: Rok 2017 ve fotoreportážích webu ČT24

V bývalém vojenském prostoru Milovice vracejí velcí kopytníci české krajině její původní podobu. Plzeň se rozhodla vyhánět bezdomovce z jejich přístřešků na území města. V Praze pod Hlávkovým mostem přečkává tuhou zimu bývalý milionář. Ulice centra praskají pod přívalem turistů, zatímco původní obyvatelstvo z města prchá. Poslední pamětníci na válku loví vzpomínky. Z opuštěných kasáren Karlín a jedné z největších budov v Praze chce kulturní developer a nadšenec zřídit veřejný park a palác kultury. Krajina pro chov kočárových kladrubských koní kandiduje do UNESCO. Podívejte se na výsek událostí, příběhů i zajímavostí tak, jak je během roku zachytil fotoeditor webu ČT24.

Kuriozity 2017. Soukromý atomový kryt, jízda na kole po mořském dně nebo hotel pod širákem

Ředitel japonské společnosti na výrobu firemních atomových krytů si v tom vlastním zařídil obývací pokoj. U pobřeží chorvatské Puly se dá jezdit na kole i po mořském dně. „Zero Star“ hotel nabízí luxusní spaní pod širákem švýcarských Alp. Muž z Bosny a Hercegoviny objevil neobvyklou schopnost svého těla přitahovat nejrůznější předměty. Dospělí lidé se v Japonsku zabalují do zavinovaček, aby tak léčili civilizační neduhy. Podívejte se na výběr nejkurioznějších snímků roku 2017 od fotografů agentury Reuters.

Grafy roku 2017 očima ekonomů: Svobodná koruna, vysátý trh práce, sprintující ekonomika

Tanec sílící koruny, která konečně dostala po letech prostor pro free style jízdu uvolněnou z pevného sevření ČNB, ale také minimální nezaměstnanost anebo svižný let bitcoinu nahoru a dolů jako na houpačce – ke všem těmto tématům přidávali ekonomové a analytici po celý rok své komentáře. Kdyby ale měli vybrat jeden jediný graf, který reprezentuje českou i světovou ekonomiku v roce 2017, který by to byl?

Obrazem: Svět zvířat 2017. Bílý los, migrující krabi či souboj orla s dronem

Za polárním kruhem ve Švédsku spatřili raritu skandinávské tundry – bílého losa. Nejedná se o albína, nýbrž o genetickou mutaci. U kubánské pláže Giron přechází hlavní silnici každý rok ve stejnou dobu miliony krabů při svém pochodu smrti za láskou a novým životem. Majestátní orel skalní a jeho souboj s dronem ve vzdušném prostoru jeho teritoria při armádním cvičení. Světlušky v mexickém pralese provádějí své námluvy synchronizovaným náletem v hodině soumraku. Podívejte se na výběr z nejlepších fotografií ze světa zvířat roku 2017 od fotografů agentury Reuters.

Konflikty 2017: Rok, kdy se Islámskému státu zhroutil chalífát a USA se ocitly na prahu války s KLDR

Ani v uplynulém roce se ozbrojené konflikty světu nevyhýbaly. Zatímco se konečně podařilo porazit radikály z Islámského státu a vytlačit je z jejich samozvaného chalífátu, Jemen se v důsledku sunnitsko-šíitského soupeření ocitl na hraně humanitární katastrofy. Rok 2017 byl také rokem pokračujícího zamrzlého konfliktu na Ukrajině a vyostřené rétoriky mezi Washingtonem a zbraněmi chrastící Severní Koreou.

Technologické trendy 2017: Rozšířená realita, umělá inteligence, internet věcí a 3D tisk

Zásadní technologické trendy, které letos výrazněji promluvily do běžného lidského života, nastínil už loňský rok. Do centra dění se vrátila virtuální realita, ke slovu se čím dále častěji dostává takzvaný internet věcí (IoT, Internet of Things) a s ním úzce propojená umělá inteligence. Stále větší důraz se klade na trojrozměrný „3D“ tisk.

Letecké snímky roku 2017: Ledový kolotoč, hořící plíce planety a řetěz plovoucích těl

Ledové kolo vyřezané obří řetězovou pilou ze zamrzlé hladiny jezera posloužilo nadšenci z Finska jako ledový kolotoč. Ohnivá hranice mezi spálenou zemí a deštným pralesem ukrajuje stále více z panenské divočiny. Řetěz lidských těl držících se za ruce na hladině moře vytvořil nový rekord v Guinessově knize. Neobvyklý pohled z ptačí perspektivy nabízí shromaždiště kol k zapůjčení v čínské Šanghaji. Podívejte se na výběr z nejlepších leteckých fotografií roku 2017 od fotografů agentury Reuters.

PŘEHLED: Dálnice se v roce 2018 rozrostou o 18 kilometrů, řadu plánovaných staveb ohrožují spory

Dva dálniční úseky, kapacitní silnice z Liberce do Jablonce, dvě velká zrekonstruovaná nádraží a také zahájení několika významných staveb včetně dálnice D35 v Pardubickém kraji. To slibují pro příští rok správci státní dopravní infrastruktury. Zejména u připravovaných silničních staveb je ale plánované zahájení stavby v průběhu příštího roku často spíše přáním. Řada z nich ještě nemá stavební povolení, jiné ho kvůli odvoláním nemají pravomocné.

Divoká zvířena v Česku 2017: Zatoulaní losi, vlčata i pátrání po rysích koťatech

Česko se stává regionem, který opět začínají vyhledávat divoká zvířata. Do tuzemské krajiny se postupně navracejí vlci, v lesích se zabydlují i další šelmy, například rys ostrovid. V neposlední řadě pak Olomoucko a Slezsko, tedy regiony s velmi hustou zástavbou, na konci roku při migračním tahu navštívili dva zástupci mohutného losa evropského.

My versus oni. Volební rok v Evropě ovládlo mládí, populismus a protest mnoha tváří

Výsledky klíčových voleb v Evropě roku 2017 naznačují, že se část společnosti odklonila od tradičních stran k protestním seskupením. Tento trend má hned několik tváří. V Německu, Nizozemsku i Rakousku bodovaly pravicově populistické strany. Řadu nespokojených lidí ale získal na svou stranu také eurooptimista Emmanuel Macron, jenž triumfoval ve Francii se svým reformním programem, či nejmladší premiér v Evropě – šéf rakouských lidovců Sebastian Kurz. Podobně jako nizozemskému premiérovi Marku Ruttemu se Kurzovi zřejmě podařilo vyhrát i díky tomu, že převzal od populistů část jejich protestní agendy.