Téma Povolební vyjednávání

Povolební vyjednávání

Vyjednávání o nizozemské vládě uvázla, Wildersův vyjednavač odstoupil
Povolební vyjednávání o příští nizozemské vládě zatím narazilo na komplikaci. Hlavní vyjednavač vítězné krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Gom van Strien totiž kvůli obviněním z podvodů odstoupil. Strana pro svobodu Geerta Wilderse nečekaně zvítězila ve středečních parlamentních volbách a v pondělí měla začít vyjednávat s potenciálními koaličními partnery. Informoval o tom server nizozemské televize NOS.
Vedlo se výběrové řízení na koaličního partnera, komentuje Hřib patovou situaci v metropoli
Úřadující pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že povolební vyjednávání v metropoli, které dosud neskončilo, se protáhlo kvůli tomu, že se „vedlo výběrové řízení na koaličního partnera“. Předseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Zdeněk Zajíček (ODS) zopakoval, že cílem uskupení zůstává i nadále koalice na vládním půdorysu.
V Hradci Králové vzniká pětikoalice, primátorkou má být Pavlína Springerová
Ve stotisícovém Hradci Králové vzniká koalice pěti subjektů, a to ODS, koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Primátorkou má být jednička kandidátky HDK a TOP 09 a prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Rada města bude mít jedenáct členů, řekli novinářům po večerním jednání zástupci pětikoalice. Vítězné hnutí ANO tak míří do opozice s SPD. Pětikoalice by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 křesel.
V hlavním městě pokračují jednání o koalici. Svoboda preferuje vládu bez Prahy sobě
V sídle pražské ODS v Praze 1 se v úterý sešli zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha sobě zároveň přednesla SPOLU požadavek, aby se uskutečnilo setkání SPOLU, Pirátů, STAN a PS. To SPOLU prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy SPOLU, Piráti a STAN.
V Praze se SPOLU a Piráti v jednáních zaměří na program, personální podmínky jdou zatím stranou
V Praze budou koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti pokračovat v jednání, i když se stále neshodli na pirátské podmínce odmítající trestně stíhané politiky v radě. Tuto otázku zatím ponechají stranou a další jednání se zaměří na programové otázky. O případné koaliční dohodě bude podle současného pražského primátora a lídra Pirátů Zdeňka Hřiba finálně rozhodovat krajské fórum Pirátů, tedy všichni členové v metropoli. Zástupci SPOLU v pondělí večer jednali i s hnutím ANO. Shodli se na většině programových otázek, rozpory nastaly v sociální problematice.
Máme jasnou představu funkčního magistrátu, oznámil Svoboda po jednání se Starosty
Pražská koalice SPOLU a Starostové a nezávislí se shodují na způsobu, jak v dalších čtyřech letech spravovat metropoli, a dovedou si představit spolupráci. Po večerním jednání s volebním lídrem STAN Petrem Hlaváčkem to prohlásil kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda. Třebaže povolební schůzky nejsou u konce, obě formace označily jednání za zásadní.
SPOLU a PirátiSTAN chtějí do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl Fiala
Koalice SPOLU a PirátiSTAN chtějí o budoucí vládě jednat tak, aby mohly nejpozději do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl po první schůzce předseda ODS Petr Fiala. O osmém listopadu hovoří strany také jako o dni, kdy by se mohla sejít poprvé nová sněmovna. Personální otázky a rozdělení resortů lídři zatím neřešili, ustanovili ale dle Fialy vznik šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi. Lídr koalice SPOLU zároveň uvedl, že se plánuje setkat s prezidentem Zemanem. O setkání s prezidentem má zájem i premiér a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož ale jeho hnutí o vládě nevyjednává a připravuje se na opoziční roli.
Pětikoalice podle Schillerové nebude fungovat. Je to závazek vůči voličům, oponoval Skopeček
Koalice, které drží v nově zvolené dolní komoře většinu, chtějí rychlé ustavení sněmovny, demisi současné vlády a vznik té nové. Znovu proto vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO), aby takovému scénáři nebránil. Podle předsedkyně poslaneckého klubu a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nemá pětikoalice šanci dobře fungovat. Řekla to v úterních Událostech, komentářích. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček konflikty nevnímá. Nutnost spolupráce a kompromisu vnímá jako povinnost vůči voličům.