Téma Volby 2017

Volby 2017

SPD chybovala v hospodaření ke sněmovním volbám. O sankci úřad pro kontrolu stran teprve rozhodne
Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zjistil 17 pochybení u SPD při kontrole kampaně do sněmovních voleb v roce 2017. Vyplývá to z dokumentu úřadu, který v pondělí zveřejnil na svých webových stránkách. Hnutí SPD například pozdě převedlo nevyužité peníze z volebního účtu nebo nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně. Mluvčí úřadu Linda Hrubešová řekla, že úřad zváží další postup.
Median: ANO by v dubnu vyhrálo volby s víc než 30 procenty, posílila i ODS
Sněmovní volby by v dubnu podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, které se po mírném oslabení v únoru a březnu opět dostalo nad třicet procent. Posílila také ODS, KSČM od března naopak ztratila. Poslance by pravděpodobně měli také Piráti, SPD a sociální demokraté. TOP 09 a KDU-ČSL by překročily pětiprocentní hranici a dostaly se do sněmovny.
Policie netuší, kdo po sněmovních volbách zaútočil na volební web ČSÚ. Případ odložila
Loňský útok na volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstane neobjasněn. Policie podle serveru iRozhlas.cz případ odložila, protože pachatele nedokázala nalézt. Takzvaný DDoS útok způsobil výpadky webu Volby.cz i záložních stránek Volbyhned.cz v době, kdy na ně měla proudit data z průběhu sčítání výsledků voleb do Poslanecké sněmovny.
Bilance loňské kampaně do sněmovny: Třicítka pochybení a pokuty za téměř 840 tisíc
Úřad, který dohlíží na hospodaření politických stran, udělil v souvislosti s loňskými volbami do sněmovny 28 pokut v celkové výši 840 tisíc korun. V deseti případech ale ještě nejsou pokuty definitivní. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí má za sebou rok fungování – aktuálně se zabývá blížícími se prezidentskými volbami.
Trendy Česka
Po volbách nejvíc posilují Piráti. Sociální demokraté dál ztrácí voliče
Volby by v současné době vyhrálo opět hnutí ANO. Ukázal to listopadový volební model průzkumu Trendy Česka. Na dalších místech by ale bylo pořadí jiné. Preference Pirátů totiž vzrostly a se čtrnáctiprocentním ziskem v modelu strana přeskočila ODS. Celkem by se do sněmovny dostalo jenom osm stran. Oproti aktuálnímu stavu by v dolní komoře nezasedli lidovci. Průzkum pro Českou televizi připravila společnost Kantar TNS.
Volby 2017
Babiš potvrdil tři další ministry: tentokrát jde o očekávaná jména
Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil další jména ze vznikající menšinové vlády. Ministryní financí má být dosavadní náměstkyně resortu Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu Tomáš Hüner. Ministerstva práce a sociálních věcí se má ujmout současná radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. Babiš to řekl ČRo Radiožurnálu. Nejde o žádná překvapení, všechna tři jména se v médiích v souvislosti s vládou objevovala.
Premiér Sobotka a jeho ministři končí. Jako třetí vláda v historii vydržela celé období
Sobotkova vláda končí. Schválila podání demise, kterou potom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odeslal na Pražský hrad. I přes ostré spory mezi ČSSD a ANO v posledním roce a půl vládnutí byl končící kabinet první od roku 2002 a třetí v historii samostatného Česka, který přetrval celé volební období. Ministři zůstanou ve svých úřadech v demisi ještě zhruba dva týdny, jejich nástupce chce prezident Miloš Zeman jmenovat 13. prosince.
Nová vláda podle Babiše: Devět nováčků, většina ministrů za ANO, mezi nimi Šlechtová
Andrej Babiš představil prezidentovi seznam svých ministrů, jejich jména ale zatím neuvedl. Prezident podle něj ke jménům výhrady neměl, ale s nováčky ve vládě se chce nejdříve sejít. Babiš také potvrdil, že ho Zeman jmenuje premiérem ve středu 6. prosince, novou vládu pak ve středu 13. prosince.
Volby 2017
„Mohl za všechno“, teď ustupuje do stínu. Kalousek hýbe českou politikou už dvě dekády
Dvacet let patří mezi nejviditelnější i nejkontroverznější tváře české politiky. Nyní se někdejší lidovecký předseda a současný šéf TOP 09 Miroslav Kalousek rozhodl, že už o vedení strany usilovat nebude a přenechá prostor novému šéfovi – tím se v neděli stal europoslanec Jiří Pospíšil. Zdatný rétor Kalousek, jehož pověst poškodilo angažmá na ministerstvu obrany i v čele státní kasy, tím chce podle svých slov umožnit sjednocení sil české pravice, jejíž roztříštěnost potvrdily výsledky posledních voleb.
Volby 2017
ANO dostalo pokutu 31 tisíc za Babišovu předvolební knihu
Hnutí ANO dostalo pokutu 31 tisíc korun za knihu předsedy ANO Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“. Sankci vyměřil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za to, že v prvním vydání chyběly informace o zadavateli a zpracovateli, čímž došlo k porušení pravidel volební kampaně. Další pokutu uložil úřad nekandidujícímu spolku, který se do kampaně zapojil bez předchozí registrace na zvláštním registru úřadu.
Vondráčka lákali do politiky Zelení i TOP 09. Přesvědčilo ho až hnutí ANO
Poslanec Radek Vondráček je v politice teprve od roku 2013. Ke kandidatuře za ANO se tehdy podle svých slov rozhodl hlavně proto, že už nechtěl jen v soukromí nadávat na poměry. Od té doby jeho politická kariéra strmě stoupá. Ve Zlínském kraji dvakrát vedl kandidátku a vždy uspěl. Z postu místopředsedy sněmovny navíc nyní povýšil na šéfa dolní komory. Stal se tak jedním z nejvyšších ústavních činitelů v zemi.
Volby 2017
Jak předejít chybám u voleb: přísnější školení, jednostranné lístky i víc peněz pro komise
Ministerstvo vnitra reaguje na nedělní výzvu Nejvyššího správního soudu (NSS) – školitelé volebních komisí mají povinně procházet zkouškami a komisaři podle plánu ministerstva budou dostávat vyšší odměny. Spolu s dalšími změnami by se novinky měly projevit už v prezidentské volbě, s úpravou volebního zákona souhlasí všechny parlamentní strany. K jeho změně je potřeba souhlasu obou parlamentních komor.
První schůze, první spor. Poslanci rozhodli o imunitním výboru, budou v něm všechny strany
Poslanci zvolení v říjnových volbách poprvé usedli do sněmovních lavic. Již dopoledne převzali osvědčení o zvolení, na ustavující schůzi pak složili slib. Následoval první spor, který se týkal počtu členů mandátového a imunitního výboru. Poslanci po dlouhé rozpravě odhlasovali, že výbor bude mít 19 členů, zastoupeny tak budou všechny strany. Až v dalších dnech dojde na volby nového předsedy Poslanecké sněmovny a dalších sněmovních orgánů. Poslanci se sejdou znovu ve středu v 10 hodin.
Volby 2017
Spor o přepočty hlasů. Volební lístky mají být příště jen jednostranné, říká vnitro
Volební lístky by se v budoucnu měly tisknout jenom na jednu stranu. Ministerstvo vnitra současně připraví volební kodex, který sjednotí zásady pro všechna česká hlasování a provede kontrolu volebních a okrskových komisí. Resort tím reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který po přepočtu preferenčních hlasů ze sněmovních voleb rozhodl, že středočeský poslanecký mandát nezíská za ODS Petr Bendl, ale Martin Kupka.
Velký přehled končící sněmovny: pět poslanců nikdy nepromluvilo, ministři zase zanedbávali účast
Na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny budou v pondělí poprvé jednat poslanci a poslankyně zvolení v říjnových volbách. Jak si vedli jejich předchůdci v poslaneckých lavicích? Web ČT24.cz nabízí kompletní přehled aktivity a jedinečné shrnutí o činnosti Poslanecké sněmovny mezi lety 2013–2017.
90‘ ČT24
Někteří nováčci se ve sněmovně do půl roku rozjedou, jiní se budou trápit, říká zkušená Němcová
Příští týden v pondělí začíná ustavující schůze Poslanecké sněmovny, vzešlé z říjnových voleb. Některým nováčkům může trvat adaptace na parlamentní poměry půl roku, jiní se však těžko přizpůsobí v průběhu celého období, řekla v pořadu Devadesátka ČT24 bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která zahajuje již své šesté období v parlamentních lavicích.
Volby 2017
Žádné překvapení, shrnul Gazdík schůzku v Lánech. ANO podpoří Filipa na místopředsedu sněmovny
Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zakončil povolební schůzky se zástupci stran, které uspěly v říjnových sněmovních volbách. Na zámku v Lánech přijal předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka s předsedou poslaneckého klubu STAN Janem Farským. Setkání podle Gazdíka žádné překvapení nepřineslo. Ve sněmovně také pokračovala povolební jednání, komunisté se s hnutím ANO dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů do vedení dolní komory.
Volby 2017
Lánská defilé končí, stranická jednání s prezidentem ale situaci neodblokovala
Čtvrteční schůzkou se Starosty skončil v Lánech seriál setkání prezidenta Miloše Zemana s představiteli stran a hnutí, jejichž kandidáti dostali v říjnových volbách od voličů vstupenku do sněmovních lavic. Hlava státu si politiky zvala do Lán podle „pořadí na pásce“, více než dvoutýdenní seriál rozhovorů tudíž zahajoval šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš, který si z prezidentské rezidence odnesl i pověření jednáním o sestavení vlády.
Soud odmítl většinu volebních stížností, zbývá ještě problém s hlasy ve středních Čechách
Volební senát Nejvyššího správního soudu projednal a rozhodl téměř o všech stížnostech, které přišly kvůli sněmovním volbám. V případě tří stížností na špatné započítání přednostních hlasů se sice ukázalo, že byly opodstatněné, soud ale zároveň zjistil, že se na výsledcích voleb nic nezměnilo. Všechny stížnosti kromě jedné, kterou projedná volební senát v neděli, tak soud zamítl, odmítl nebo odložil.
Volby 2017
ODS, TOP 09, lidovci a STAN ve sněmovně vytvoří Demokratický blok
Poslanci ODS, TOP 09, lidovci a STAN se na dopoledním jednání domluvili, že se jejich kluby ve sněmovně sdruží do uskupení Demokratický blok. Piráti a ČSSD účast ve společném uskupení odmítli. Předseda ODS Petr Fiala dále oznámil, že se nebude ucházet o funkci předsedy sněmovny. Považuje to za bezpředmětné, když jeho protikandidáta Radka Vondráčka z ANO podpoří Piráti, SPD a KSČM.
Volby 2017
Třetí pokus pro Babiše. Vondráček by mu poslední šanci sestavit vládu zřejmě dal
Radek Vondráček z hnutí ANO, který je podle avizované podpory favoritem na post předsedy Poslanecké sněmovny, řekl, že dojde-li na třetí pokus sestavování vlády, největší šanci u něj má předseda ANO Andrej Babiš. Současně si však myslí, že Babiš uspěje už během prvních dvou pokusů.
Volby 2017
ANO přislíbilo podporu Okamurovi na post místopředsedy sněmovny. Lidovci jednali se Zemanem
SPD by mělo v nové sněmovně obsadit post předsedy hospodářského a bezpečnostního výboru. Shodli se na tom zástupci hnutí s představiteli ANO. Hnutí ANO také podpoří předsedu SPD Tomia Okamuru jako místopředsedu sněmovny. Ve vzájemné dohodě zase SPD podpoří Radka Vondráčka (ANO) jako předsedu dolní komory. Povolební jednání mezi stranami doplňují i setkání s prezidentem Milošem Zemanem. V Lánech s ním jednali lidovci.
Volby 2017
Operace přepočet začíná. Celý správní soud bude zavalen hlasovacími lístky
Nejvyšší správní soud v Brně se chystá na logisticky velice náročnou operaci. Tento týden totiž musí zkontrolovat a přepočítat hlasovací lístky z poloviny Středočeského kraje. Důvodem jsou pochybnosti ohledně preferenčních hlasů pro ODS. Z Prahy do Brna se musí převézt asi 17 tisíc dokumentů, přepočítávání pak zaměstná celý správní soud, dohromady přes sto pracovníků. Soud navíc musí zasedat v neděli, aby stihl vyhlásit výsledek před první schůzí sněmovny. Předseda soudu Tomáš Langášek povolil České televizi přenášet mimořádné nedělní rozhodnutí v živém přenosu.
Volby 2017
Zeman doufá, že se mu spolu s Babišem podaří zamezit předčasným volbám
Prezident Miloš Zeman by považoval případné předčasné volby do Poslanecké sněmovny za urážku voličů a projev neschopnosti politiků se dohodnout. Prohlásil to v závěru návštěvy Olomouckého kraje. Hlava státu věří, že se předčasným volbám podaří předejít. Šéfa vítězného hnutí ANO Andreje Babiše chce jmenovat premiérem hned po demisi současné Sobotkovy vlády.