Téma Rozuzlení vládní krize? Babiš opustil kabinet

Rozuzlení vládní krize? Babiš opustil kabinet

Důvěra v prezidenta a Sobotkův kabinet se po vládní krizi výrazně propadla
Důvěra v prezidenta a vládu se podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v souvislosti s vládní krizí silně propadla: Hlavě státu v květnu důvěřovalo 41 procent lidí, zatímco v předchozích dvou měsících to bylo vždy 55 %. Miloši Zemanovi naopak nedůvěřovalo 56 procent lidí, v dubnu to bylo 42 %. Výsledky se podle průzkumu zhoršily i vládě, sněmovně, Senátu, starostům a místním zastupitelstvům.
Model CVVM: Volby by drtivě vyhrálo ANO. ODS dotahuje sociální demokraty
Pokud by se v první polovině května konaly volby, drtivě by v nich zvítězilo hnutí ANO. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Babišovo hnutí v něm inkasuje 33 procent hlasů, druzí sociální demokraté čtrnáct a jen o procento méně má občanská demokracie.
Debata komentátorů: Politická krize odchodem Babiše z vlády nekončí. Nastal pouze poločas
Je možné skutečně říct, že vládní krize odchodem předsedy hnutí Ano Andreje Babiše z koaliční vlády právě skončila? Kdo je vítěz a kdo poražený? Čtyři respektovaní komentátoři se v pořadu Události, komentáře shodli na tom, že krize zdaleka není u konce, že vše je teprve v poločase a s blížícími se volbami se politická scéna v Česku rozhodně neuklidní.
Vládní krize
Průměrný ministr financí v době hospodářského růstu, tak hodnotí analytici Andreje Babiše
Načasování zřejmě nemohlo být lepší. Když Andrej Babiš (ANO) nastupoval v lednu 2014 do funkce ministra financí, nacházela se česká ekonomika na startu růstové fáze makroekonomického cyklu. Analytici tedy přičítají následující zlepšení ekonomické situace - na rozdíl od části veřejnosti - spíše štěstí nového ministra než jeho schopnostem. Ty pak hodnotí zejména podle jeho souboje s daňovými úniky, podle velikosti deficitů/přebytku státního rozpočtu a podle obsluhy státního dluhu. Výsledný výkon Babiše, jehož ve středu nahradil ve funkci Ivan Pilný (ANO), vyznívá v hodnocení dotázaných expertů celkově jako: Průměrný.
Interview ČT24
Nováček: Krize končí, šípy budou létat dál. A rodí se mocné duo Zeman–Babiš
S odchodem Andreje Babiše z ministerstva financí skončila jedna etapa sporů v koaliční vládě. Otázkou zůstává, co po sobě zanechala. Zjevně to je neskrývané spojenectví prezidenta Zemana s Babišem, který si při svém odchodu vysloužil na Hradě hlasitou pochvalu. „Etika bohatých lidí, ke kterým Andrej Babiš patří, se často pohybuje v byznysu na hraně zákonů. Prostě dělají věci, které by jiný člověk nedělal,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. „Stejným způsobem se ve vrcholné politice pohybuje také Miloš Zeman. V tom jsou si oba podobní.“
Vládní krize
Pilný nahradil Babiše. Nového ministra financí jmenoval prezident
Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval Ivana Pilného (ANO) ministrem financí. V čele resortu střídá Andreje Babiše (ANO), kterého Zeman odvolal a kterému vyjádřil „velikou úctu a poděkování“. Jako místopředsedu vlády místo Babiše jmenoval prezident stávajícího ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Tématem výměny na ministerstvu financí se zabývá také pořad 90' ČT24 od 20:00.
Babiš skončil na ministerstvu, Agrofert si ale zatím zpět nevezme
Agrofert prozatím zůstane ve svěřenských fondech. Andrej Babiš (ANO) si ho nevezme zpět ani po svém odvolání z vlády. Dokud byl Babiš členem vlády, měl jím vlastněný podnik uzavřenou cestu k veřejným zakázkám či investičním pobídkám. Babiš přitom dal najevo, že se po odvolání začne připravovat na podzimní volby.
Zeman ve středu odvolá Babiše z vlády a novým ministrem financí jmenuje Ivana Pilného
Prezident Miloš Zeman ve středu 24. května odpoledne odvolá ministra financí Andreje Babiše a jmenuje do funkce nového ministra Ivana Pilného, oba z hnutí ANO. Informoval o tom Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Vládní krize vyvolaná premiérem Sobotkou tak bude ukončena,“ prohlásil Ovčáček.
Sobotka doufá, že ještě tento týden dojde ke jmenování Pilného ministrem
Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta na post ministra financí Ivana Pilného v úterý v 16:30. Setkání se uskuteční na Pražském hradě. Uvedl to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že ještě během tohoto týdne dojde k odvolání Andreje Babiše a jmenování nového ministra.
Ústava se musí dodržovat v zájmu všeho lidu. Ne v zájmu strany nebo voličů, říká šéf soudu Baxa
Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa je přesvědčený, že ústavu nezmění k lepšímu to, že se do ní bude stále něco doplňovat jenom proto, aby se politikům lépe vládlo. Ústava by se podle něj měla měnit jenom v dobách nejvážnějších a nejpřevratnějších, a to nyní rozhodně není.
Týden v politice
Největší hrozbou pro rozpočet je populistický vichr, myslí si Pilný
Ministerstvo financí stojí před řadou složitých úkolů – musí připravovat státní rozpočet na příští rok, řešit elektrárnu v Turecku, kauzu Diag Human a je také potřeba urychlit přípravy výstavby dalšího jaderného bloku. V pořadu České televize Týden v politice to řekl poslanec Ivan Pilný (ANO), pravděpodobný nový ministr financí. Prezident Miloš Zeman přijme Ivana Pilného v úterý v 16:30 na Pražském hradě.
Vládní krize
Sobotka a Babiš si při vládní krizi vyzkoušeli nové role. Pomáhala i hříbátka a koťátka
Nezvyklé role si zahráli v květnové vládní krizi dva její hlavní aktéři. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Političtí analytici si v pořadu ČT 168 hodin všímali nejen jejich atypických momentů, ale třeba i toho, jak jejich spolupracovníci zvládají krizovou komunikaci na sociálních sítích. Téma připravila Kristina Ciroková.
Čekání na Zemana. Napříč stranami zní výzva k rychlému ukončení krize
Možný konec ústavní a vládní krize má svůj jízdní řád stále trochu v mlze. Ivan Pilný (ANO) se začátkem týdne setká s náměstky na ministerstvu financí a bude se připravovat na jmenování šéfem státní kasy. Během úterka a středy by měl prezident postupně přijmout Pilného i končícího vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Vládní ČSSD a lidovci volají po rychlé akci. Konec krize si přejí strany napříč politickým spektrem. Krom toho se hledá náhrada za ministryni školství.
Vládní krize
Rusňák skončil v ANO. Sobotka se ptá, proč jeho tchyně Schillerová zůstává Babišovou náměstkyní
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzkázal šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že by mu měl poděkovat za odmítnutí návrhu, aby po něm resort financí převzala náměstkyně Alena Schillerová. Reagoval tak na kauzu údajných úniků informací z policejních spisů, v níž byl mezi jinými obviněn i majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák. Jeho tchyní je právě Babišova náměstkyně. Přestože od Rusňáka se Babiš razantně distancoval, Schillerová na ministerstvu zůstává, podivil se premiér. Rusňák mezitím ukončil své členství v ANO. Soud poslal v sobotu do vazby sedm lidí.
Vyšetřování korunových dluhopisů se zdá Pilnému dostatečné
Budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO) se bude během pěti měsíců, které by měl strávit ve funkci, soustředit mimo jiné na zajišťovací příkazy. Chce, aby finanční správa přehodnotila své metody výběru daní. Na druhé straně se nechystá zatlačit na ni kvůli prošetřování korunových dluhopisů, s jeho průběhem je spokojený. To se však nelíbí ČSSD ani opozici.
Interview ČT24
Omilostněním Kajínka se Zeman nesnaží zvyšovat svou popularitu, tvrdí Mynář
Prezident s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO) nevyčkával. Od začátku avizoval, že se jím bude zabývat po návratu z Číny, uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPO) v pořadu Interview ČT24. Mynář také řekl, že za rozhodnutím udělit milost dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi není pokus odvést pozornost od vládní krize ani snaha prezidenta zvýšit svou popularitu před volbami.
Vládní krize
Zeman by měl jmenovat Pilného ministrem financí příští týden
Prezident Miloš Zeman nemá námitky proti návrhu jmenovat Ivana Pilného (ANO) ministrem financí. Jeho jmenování lze očekávat během příštího týdne. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Návrh dorazil na Hrad ve čtvrtek.
Interview ČT24
ČSSD musí upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v ČR, řekl Birke
Sociální demokraté se musí před volbami vrátit zpět k levicovým tématům, uvedl místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke v pořadu Interview ČT24. Ačkoli současnou vládní krizi podle něj způsobil Andrej Babiš (ANO), nechce proti němu ČSSD vést „brutální kampaň“. Nutné je ale podle Birkeho slov upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v naší zemi.
Návrh na jmenování Pilného je na Hradě. Sobotka očekává Zemanův krok
Návrh na jmenování Ivana Pilného ministrem financí byl doručen na Hrad. Uvedl to na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka. Požaduje, aby nyní prezident Miloš Zeman jednal podle ústavy. Prezident se v noci vrátil z Číny. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Andrej Babiš požádal o schůzku se Zemanem, ta se podle něj má uskutečnit v příštích dnech.
Události komentáře
Ministr Pilný rovná se konec krize? Zlá krev mezi ČSSD a ANO stále zůstává
Vládní krize se uklidňuje, ale napětí mezi dvěma většími vládními stranami zůstává. Sociální demokraté sice považují Ivana Pilného (ANO), jenž by se měl stát novým ministrem financí, za přijatelného, ale neutichá jejich kritika Andreje Babiše (ANO) ani jeho náměstkyně Aleny Schillerové. Navíc se poté, co premiér přijal nominaci Ivana Pilného (ANO) na ministra financí, znovu dostane ke slovu prezident, jenž se vrátil z návštěvy Číny.
Vládní krize
Sobotka navrhne Pilného do čela ministerstva financí. Prioritou je nezávislá finanční správa
Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) do křesla ministra financí poslance ANO a předsedu hospodářského výboru Ivana Pilného. Sobotka po setkání s Pilným řekl, že Babišův návrh přijímá. Pilný řekl, že přijetím nabídky na post ministra převzal odpovědnost.
I když je Babiš na odchodu, znovu znělo na náměstích Proto! na jeho Proč?
Na Václavském náměstí v Praze i na dalších místech napříč zemí se sešli lidé k demonstracím proti Andreji Babišovi (ANO) a Miloši Zemanovi a na podporu ústavy. Pod názvem Je to na nás! Proč? Proto! navázaly na masové protesty z minulého týdne.
Ivan Pilný vedl českou pobočku Microsoftu a napsal knihy o trénování mozku
Novým kandidátem na post ministra financí se stal nominant hnutí ANO Ivan Pilný. Současný předseda sněmovního hospodářského výboru v minulosti vedl českou pobočku firmy Microsoft či komunikační společnost eTel. Podnikatel v informačních technologiích v roce 2013 pomohl straně vyhrát volby v Královéhradeckém kraji, na podzim má být lídrem kandidátky na Vysočině. Je autorem několika knih o podnikání a trénování mozku.
Vládní krize
Koho navrhne Babiš na nového šéfa financí? ANO má tři kandidáty
Současný předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny a poslanec hnutí ANO Ivan Pilný dostal nabídku být za hnutí ANO navržen na post ministra financí. Konečné slovo bude mít předsednictvo hnutí, které vedle Pilného zvažuje podle informací ČT také navržení ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, nebo ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Andrej Babiš ale tato dvě jména pro server Lidovky.cz popřel. Finální návrh dá ve středu premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).