Téma Macron versus Le Penová. Volby s jasným výsledkem

Macron versus Le Penová. Volby s jasným výsledkem

Macronova vláda poprvé zasedla. Francouzský prezident si také telefonoval s Putinem

Ve Francii zasedla ve čtvrtek dopoledne poprvé nová vláda konzervativce Édouarda Philippa, ve které jsou ministři pocházející z různých stran politického spektra. Prezident Emmanuel Macron poprvé mluvil s Vladimirem Putinem.
Francouzské volby

Macron oznámil složení svého kabinetu, šéfem diplomacie bude ministr obrany z Hollandovy vlády

Ve Francii byla představena vláda nového prezidenta Emmanuela Macrona. Ten si do svého týmu vedeného premiérem Edouardem Philippem vybral zástupce z různých částí politického spektra, tedy osobnosti z řad republikánů, socialistů i centristů. Místo ministra zahraničí a ministra pro Evropu zaujme dosavadní šéf resortu obrany v Hollandově kabinetu, Jean-Yves Le Drian. Ministrem hospodářství se stane pravicový, proevropsky zaměřený politik Bruno Le Maire.
Francouzské volby

Hollandova éra ve stínu teroru končí: „Pan normální“ prohrál boj s nezaměstnaností

Uzákonění homosexuálních sňatků, zavedení daně pro bohaté, klimatická dohoda či zásahy v Sýrii a Mali. I to se během pěti let podařilo prosadit francouzskému prezidentu Francoisi Hollandovi, který teď předá žezlo Emmanuelu Macronovi. Hollande se loučí jako nejméně oblíbený prezident v novodobé historii Francie. Mohly za to hlavně neúspěšný boj s vysokou nezaměstnaností a milostné pletky. Po řadě atentátů v zemi trvá výjimečný stav.
Francouzské volby

Le Penova „nadějná“ vnučka Marion opouští ve 27 letech politiku

Neteř poražené krajně pravicové prezidentské kandidátky Marine Le Penové Marion se rozhodla ve 27 letech na nějakou dobu ukončit svou politickou kariéru. O poslankyni za francouzskou Národní frontu (FN) se přitom dosud uvažovalo jako o budoucí šéfce strany.
Francouzské volby

Před Macronem stojí obtížné výzvy: Stmelit rozdělenou Francii, lidem dát práci a změnit Unii

Nový francouzský prezident se ze svého triumfu asi nebude mít čas dlouho radovat, čeká ho řada výzev. Centrista Emmanuel Macron nasliboval hodně změn: Od sjednocení národa přes ekonomické reformy, zajištění bezpečnosti až po změny Unie.
Francouzské volby

Macron prvně okusil prezidentskou funkci. S Hollandem uctil památku padlých

Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron bude formálně uveden do úřadu v neděli 14. května, oznámil odstupující prezident Francois Hollande. Macron hned den po zvolení okusil státnické povinnosti - společně s Hollandem položil květiny k hrobu neznámého vojína a uctil památku válečných obětí. Liberál Macron porazil v sobotních volbách svou krajně pravicovou soupeřku Marine Le Penovou ziskem dvou třetin odevzdaných hlasů.
Francouzské volby

Le Penová chce po porážce zreformovat Národní frontu. Změnit se má i název

„Navrhnu zahájení hluboké transformace našeho hnutí, abychom vytvořili novou politickou sílu.“ Tak reagovala na vítězství Emmanuela Macrona poražená kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová. Její Národní fronta se podle ní musí přiblížit očekáváním ještě většího počtu Francouzů.
Francouzské volby

Volební mapu drtivě ovládl Macron, Le Penová přesvědčila jen dvě bašty na severu země

Téměř jednobarevnou volební mapu vytvořilo druhé kolo hlasování o prezidentovi Francie, kde nezávislý proevropský centrista Emmanuel Macron ovládl naprostou většinu departementů. Krajně pravicovou Marine Le Penovou chtěly jen dvě bašty na severu země. Macron výrazně bodoval ve městech a v regionech s vyšším procentem vysokoškolsky vzdělaných a bohatších lidí. Le Penové se dařilo spíš v průmyslových oblastech zasažených krizí.
Francouzské volby

Vítězství Macrona pomůže euru i koruně, shodují se analytici

Vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení eura i české koruny, shodují se oslovení analytici. Podle nich trhy Macronovo vítězství očekávaly, a jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Euro vůči dolaru mírně oslabilo, česká koruna k euru i dolaru posílila.
Francouzské volby

Macron je novým prezidentem Francie. Gratulace přicházejí z celého světa

Francouzi zvolili novým prezidentem liberála Emmanuela Macrona, který získal 66,1 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová získala 33,9 procenta – svou porážku uznala už před uzavřením volebních místností a svému soupeři pogratulovala. Macron prohlásil, že chce sjednotit rozdělený národ a bránit zájmy Francie i Evropy. Novému francouzskému prezidentovi už blahopřáli i státníci z Evropy, představitelé EU a prezident USA Donald Trump.

Macron zvítězil dvoutřetinovou většinou

  • Novým francouzským prezidentem se stane Emmanuel Macron, získal 66,1 procenta hlasů. Ve svém vítězném projevu prohlásil, že chce sjednotit rozdělený národ a bránit zájmy Francie i Evropy. 

  • Macron je ve svých 39 letech nejmladším prezidentem v historii Francie, podle serveru Libération i nejmladším na světě.

  • Jeho protikandidátka Marine Le Penová dostala 33,9 procenta hlasů. Ještě před uzavřením volebních místností Macronovo vítězství uznala a pogratulovala mu.

  • K volbám přišlo 74,6 procenta lidí, neúčast byla na francouzské poměry rekordně vysoká. Více než desetina odevzdaných hlasů byla prázdná nebo poškozená.

  • Macronovi již k vítězství blahopřáli světoví lídři jako německá kancléřka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump. 
Francouzské volby

Média o triumfu Macrona: Podařilo se odvrátit pohromu, Francie ale nemá vyhráno

Vítězství centristy Emmanuela Macrona je sice určitou nadějí, ale pro řadu lidí byl bývalý investiční bankéř jedinou možností, jak zabránit výhře krajní pravice, proto pro něj bude těžké si Francouze svým programem získat. Tak komentují francouzská média Macronovu výhru. Podle německých listů se podařilo odvrátit katastrofu, i ony ale varují, že prezident může narazit se svými plány v parlamentu.
Francouzské volby

Macron: Otevíráme novou kapitolu dějin Francie, do politiky vnesu víc morálky

Emmanuel Macron krátce po svém volebním vítězství prohlásil, že Francie otevírá novou kapitolu svých dějin, která bude ve znamení naděje a důvěry. Občanům slíbil více solidarity se sociálně slabšími a označil za svůj stěžejní úkol vrátit více morálky do politiky. V projevu před 20 tisíci příznivci před muzeem Louvre také poděkoval i těm, kteří pro něj hlasovali, aby zabránili ve vítězství krajně pravicové političce Marine Le Penové. Upozornil ale, že zůstane věrný svým politickým slibům.
Francouzské volby

Liberální sliby porazily nacionalismus. Francii povede bankéř Macron

Následujících pět let povede Francii centrista Emmanuel Macron, bývalý investiční bankéř zasazující se o liberální reformy, změny ve fungování EU či ochranu životního prostředí. Ve druhém kolem prezidentských voleb s přehledem porazil nacionalistku Marine Le Penovou. Očekává se, že Francie zůstane pod Macronovou vládou otevřenou zemí vstřícnou vůči skutečným uprchlíkům a spolupráci v rámci EU.
Francouzské volby

Francouzská justice začala vyšetřovat únik dokumentů z Macronova štábu

Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů ze štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Francouzské trestní orgány řeší možné porušení zákona kvůli nelegálnímu proniknutí do počítačového systému a narušení soukromí korespondence. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.
Francouzské volby

Kdo bude po boku budoucí hlavy francouzského státu?

Odcházející francouzský prezident Francois Hollande se musel poslední tři roky ve své funkci obejít bez první dámy. Od jeho rozchodu s partnerkou Valérií Trierweilerovou zela kancelář první dámy v Elysejském paláci prázdnotou. S úřadem přitom počítá protokol i veřejnost. Ženy prezidentů se věnují třeba charitě. Teď by se tradice mohla oživit. To zejména v případě, že se novým prezidentem stane Emmanuel Macron a s ním do paláce přijde jeho manželka Brigitte.
Francouzské volby

Boj o prezidenta mezi umělci. Macron je jako bílek, Le Penová hloupá, říká Depardieu

Boj o prezidenta zuří ve Francii i na uměleckém poli. Petice a shromáždění pořádají ti, kteří se obávají o svobodu projevu v případě výhry krajně pravicové Marine Le Penové. I ona si ale na svou stranu získala některé celebrity – třeba herečce Brigitte Bardotové se nelíbí, že Emmanuel Macron působí chladně. Gerard Depardieu přirovnal bankéře k nevýraznému bílku, Le Penová je podle něj hloupá. Nacionalistka chce hlavně chránit kulturní dědictví, Macron zase plánuje průkazy na kulturu pro mladé.
Francouzské volby

Na Macronův štáb zaútočili hackeři. Nebude to bez odpovědi, varuje Hollande

Na internetu se v pátek večer objevil balík e-mailů, fotek, faktur a dalších dokumentů, které jsou označovány za uniklá data ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Zástupci jeho kampaně uvedli, že jde o výsledek masivního a koordinovaného hackerského útoku, jehož obětí se stali před několika týdny. Prezident Francois Hollande slíbil, že útok hackerů nezůstane bez odpovědi.
Francouzské volby

Francouzi v zámoří už volí, ti v Česku si musí počkat do neděle

Na francouzských zámořských územích a departmentech na západní polokouli začalo v předstihu rozhodující druhé kolo prezidentských voleb. V samotné Francii, kde se bude hlasovat až v neděli, vládne tradiční sobotní atmosféra oproštěná od politiky. Předvolební kampaň skončila úderem páteční půlnoci a prezidentští kandidáti už nesmějí veřejně vystupovat.
Francouzské volby

Francouzská kampaň končí. Macron i Le Penová se vypravili do katedrál

Francouzští prezidentští kandidáti ukončili kampaň před nedělním rozhodujícím druhým kolem voleb symbolickou návštěvou katedrál. Nacionalistka Marine Le Penová si vybrala chrám v Remeši, kde byli korunováni francouzští králové. Před impozantní památkou ji čekalpískot a nadávky od několika stovek demonstrantů, takže byla nakonec nucena budovu opustit postranním východem.
Francouzské volby

Jste šiřitelka strachu, opřel se Macron v debatě do Le Penové. Ta ho nazvala „kandidátem nejistot“

Debata uchazečů o post francouzského prezidenta Marine Le Penové a Emmanuela Macrona proběhla podle očekávání ve vyostřené atmosféře. Le Penová svého rivala nazvala „miláčkem systému a elit“, na což se jí dostalo odpovědi, že její „strategií je spousta lží“. Podle agenturyElabe pro televizi BFM byl Macron přesvědčivější pro 63 procent respondentů.
Francouzské volby

Útočný duel očima zpravodajů. Macron si zahrál na učitele, Le Penová se usmívala

Hanba, napsali někteří francouzští komentátoři poté, co se prezidentští kandidáti neustále očerňovali v poslední televizní debatě. „Bylo to 2,5 hodiny velmi ostrých osobních útoků, se kterými začala Marine Le Penová,“ podotkl zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že Emmanuel Macron se ale později uklidnil, mluvil spatra a působil celkově více prezidentsky.
Francouzské volby

Le Penová pozve Putina a zaměstná celníky. Macron věří silné Evropě

Téměř ve všech podstatných bodech zahraniční politiky se liší oba soupeři, kteří se v neděli utkají o post francouzského prezidenta. Zatímco Emmanuel Macron se označuje za „přesvědčeného Evropana“ a jeho vítězství by přivítali čelní představitelé EU, Marine Le Penová slibuje radikální změnu zahraniční politiky, která by podle ní měla být „nezávislá“.
Francouzské volby

Le Penová čelí kritice poté, co zřejmě vykradla Fillonův projev

Nacionalistka Marine Le Penová čelí nařčení z plagiátorství. V pondělním projevu ve Villepinte totiž přednesla celé pasáže z projevu neúspěšného kandidáta z prvního kola – republikána Francoise Fillona.
Francouzské volby

První máj ve Francii: Do ulic vyšli stoupenci a odpůrci krajní pravice, došlo i na střety

Po celé Francii probíhají ku příležitosti prvního máje protesty proti krajně pravicové Národní frontě (FN), jejíž kandidátka Marine Le Penová se dostala do druhého kola prezidentských voleb. Naopak příznivci FN se sešli na mítinku u sochy Johanky z Arku v Paříži. Při demonstraci extrémní levice v metropoli došlo i na násilí.