PODÍVEJTE SE: V Pavlově se podařilo rozmnožit vzácné norky

Pavlov - V pavlovské stanici se podařilo rozmnožit ohrožené norky evropské. Tento v české krajině kdysi běžně rozšířený druh zcela vymizel. Jeho návratu brání rozšíření většího norka amerického, který sem byl zavlečen. Jediný chovný pár norků evropských žije právě v pavlovské stanici - a koncem května se jim narodila čtyři mláďata.

Vzácného norka evropského odchovali v Záchranné stanici zvířat v Pavlově na Vysočině (zdroj: ČT24)

Stanice Pavlov, která se stará o handicapovaná zvířata, je zapojena do Evropského záchovného programu (EEP). Jde o společný projekt evropských zoologických zahrad zaměřený na spolupráci při chovu některých ohrožených druhů zvířat, mezi něž patří i norek evropský. Dnes je možné norka evropského potkat jen na pár místech v Evropě - v severní části Španělska, pobaltských státech a deltách velkých řek ústících do Černého moře.

Úspěšný odchov norků evropských se v Pavlově podařil až po čtyřech letech. „Jsou velmi náchylní na rušení a při stresových situacích mohou mláďata i zabít,“ vysvětlil ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Čtyřletou samici jménem Nymfa dovezli pracovníci stanice v roce 2010 z Estonska, pětiletý sameček Karel pochází ze zoo v Děčíně. Mláďata se narodila 20. května. Měřila jen několik centimetrů, byla slepá a zcela závislá na matce. Teď už se pouštějí i do tuhé potravy skládající se převážně z hlodavců a ryb.

Ochránci přírody v Pavlově pečují o 120 zvířat. Část z nich se po vyléčení vrátí zpátky do přírody. Mladých norků evropských se to ale týkat nebude. Budou součástí záložní populace chované pro případ, že by tento druh ve volné přírodě úplně vyhynul.