V Moskvě vystavují porcelánová vejce z carských dob

Moskva – Velikonoční vejce se vyrábějí na tisíce způsobů – třeba z porcelánu. V carském Rusku si křehké kraslice vyměňovala aristokracie na důkaz přátelství. Tento zvyk do konce dubna připomíná výstava vajec ve Státním muzeu historie v Moskvě.

Porcelánová vejce z carských dob jsou k vidění v Moskvě (zdroj: ČT24)

Pavel Kulikovskij má aristokratické kořeny. Je totiž prapravnukem cara Alexandra III. a vnukem velkokněžny Olgy. Porcelánových vajec mívala jeho rodina každý rok plné koše. „To velké je Alexandra III. Je krásně modré se zlatou barvou navrchu a je větší než běžná vejce, takže je velmi působivé. Myslím si, že k Alexandru III. pasuje,“ podotkl Kulikovskij.

Vejce jsou vyrobena ze speciálního světlého porcelánu, který vymyslel Dmitrij Vinogradov. Právě on v roce 1749 první velikonoční kousek vyrobil. Carská továrna na porcelán pak výrobu rozjela ve velkém. Obliba darování vajec lidem rostla, a to i během první světové války. „Existovala tradice gratulací a výměny vajec se členy armády,“ poznamenala ředitelka Státního muzea historie Marina Chrisťjakova.

Státní muzeum historie v Moskvě vystavuje tentokrát pět desítek kousků. Na vejcích jsou malby ruských svatých, krajin, ale i repliky obrazů slavných mistrů. „Může trvat týden i více, než doděláte jeden kus – zvlášť pokud je náročný na ornamenty a malbu. Některá vejce se dělala i měsíce,“ konstatovala umělkyně Anna Sukanova.

Nakonec se zdobila stužkami, které už se ale na většině muzejních kousků nedochovaly. Císař velikonočními vejci zvládl obdarovat tisíce lidí. Nyní se takovým umělcem může stát každý návštěvník výstavy. Součástí expozice je totiž i výtvarná dílna.