Francie ztrátu první dámy neopláče, říkalo se jí rotvajler

Paříž - Jak řekl, tak udělal. Poté, co bulvární časopis Closer před pár týdny odhalil jeho nevěru, francouzský prezident Francois Hollande slíbil, že vše brzy vyřeší. V sobotu se s přítelkyní Valérií Trierweilerovou rozešel a Francie přišla o první dámu. Chybět jí ale příliš nebude. Novinářka příliš oblíbená nebyla. Mezi novináři byla přirovnávána k rotvajlerovi. Sebevědomá žena zapálená pro charitu si teď udělala výlet do Indie.

Trierweilerová přijela do Indie jako chytrá horákyně – z první dámy si ponechala noblesu a z Elysejského paláce zase ochranku – zřejmě jako gesto od Francoise Hollanda, který tušil, jaké přivítání ji v Bombaji čeká. O rozchodu s francouzským prezidentem mluvit odmítla.

Sama novinářka přitom dotěrné novináře nemá v lásce. A nebojí se je odklidit z cesty. Proto dostala přezdívku Trierweiler rotvajler. Říkalo se, že to ona je tím pravým vládcem v Elysejském paláci. Nebála se pustit do jeho bývalého pána Nicolase Sarkozyho ani do bývalé Hollandovy přítelkyně, Ségolène Royalové. Její parlamentní kampaň v roce 2012 na rozdíl od Hollanda nepodpořila.

Prezident bez závazků

Ani matku svých čtyř dětí si Hollande nevzal. Se Ségolène Royalovou byl skoro 30 let. Odešel od ní právě kvůli Trierweilerové. Ta si byla i bez snubního prstenu svou pozicí dlouho velmi jistá. Lásku svého života, jak o Trierweilerové mluvil, nakonec Hollande opustil kvůli herečce Julii Gayetové. Do Elysejského paláce se ale herečce zatím nechce. Nabídku na stěhování odmítla. Francie tak bude nejspíš bez první dámy. „Už o tom nechci slyšet. Hlavně o první dámě. My Francouzi už tento termín nesneseme. Je to hloupé,“ poznamenala jedna Pařížanka.

Francouzští prezidenti mají ve zvyku mít prvních dam hned několik. Hollande prý s jednou ženou být nedokáže, jeho lovestory se přesto té Sarkozyho nevyrovná - chybí totiž emoce a vášeň. K rozchodu s Trierweilerovou se postavil stejně chladně jako k ekonomické reformě. A Elysejskému paláci teď musí vládnout sám.

Francouzům první dáma asi moc chybět nebude (zdroj: ČT24)