Barman chtěl zatknout Blaira – kvůli invazi do Iráku

Londýn - Britského expremiéra Tonyho Blaira chtěl v restauraci zatknout barman. Kvůli zatažení Británie do války v Iráku ho chtěl odvést na policii. Blair se ale nenechal zaskočit. S barmanem, který chtěl uplatnit takzvané občanské zadržení, začal diskutovat. Debatu pak ukončila jeho ochranka.

Barman Twiggy Garcia pracoval v pátek v londýnské restauraci Tramshed, když spatřil u stolu Blaira s jeho rodinou a několika přáteli, píše server theweek.co.uk. Expremiéra chtěl prý zatknout už několik let. Zaujaly ho webové stránky arrestblair.org, které za to nabízejí odměnu 2 150 liber. Server peníze nabízí tomu, komu se podaří nechat expremiéra zatknout za „zločiny proti míru“.

„Věřím, že je Blair zodpovědný za masové vraždy iráckých civilistů spáchané poté, co se naše země zúčastnila nezákonné války. Došlo k porušení článků 31 a 51 Charty OSN, jíž je Británie signatářem,“ uvedl Garcia.

Poté, co barman na zmíněných stránkách zkontroloval, jak správně uplatnit takzvané občanské zadržení, vyrazil k Blairově stolu. „Položil jsem mu ruku na rameno a řekl: “Pane Blaire, toto je občanské zadržení kvůli trestnému činu proti míru, zejména pokud jde o vaše rozhodnutí zahájit nevyprovokovanou válku proti Iráku. Žádám vás, abyste mě doprovodil na policejní stanici," prohlásil barman.

Blair začal diskutovat, podle něj je důležitější dění v Sýrii

Blair ale Garciovi nevyhověl. Zatímco jeden z jeho synů odešel od stolu zavolat bodyguarda, bývalý premiér začal s Garciou diskutovat o politice na Středním východě. „Pořád měnil téma a chtěl mluvit o Sýrii, prý bych se o ni měl víc zajímat,“ konstatoval barman. Sám nečekal na příchod policistů a v práci skončil. Od té doby se v restauraci neukázal. Garcia byl už pátou osobou, která se tímto způsobem snažila expremiéra zadržet.

Proč Irák? Saddámovy údajné jaderné zbraně se nikdy nenašly

Tony Blair stál v roce 2003 v čele labouristické vlády, která se rozhodla zapojit se do invaze vedené Spojenými státy do Iráku. Jako důvod se tehdy uváděly snahy Saddámova režimu vyrobit zbraně hromadného ničení. Domněnka se nakonec ukázala jako mylná, Blair přesto před komisí vyšetřující invazi do Iráku rozhodnutí hájil.

„Není to o lži, podvodu nebo konspiraci, je to o rozhodnutí. A rozhodnutí bylo, jestli dáme Saddámovi šanci obnovit jeho vojenský program po použití chemických zbraní proti civilistům, milionu lidí, které poslal na smrt, po deseti letech porušování sankcí OSN,“ prohlásil Blair.

Expremiér ale připustil některá selhání v přípravách na poválečné uspořádání Iráku i to, že by nyní dělal některé věci jinak. Podle něj by se ale většina problémů vyřešila, pokud by od roku 2005 nezačalo v Iráku eskalovat násilí. Hlavní vinu přičetl teroristické síti al-Káida.