OBRAZEM: Reportáž z města za hranicí limitů

Prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách jsou evergreenem úřednických vlád - od Tošovského přes Fisherovu až po tu současnou. Rusnokův kabinet se silnou podporou prezidenta Zemana byl dosud nejblíže skutku, který premiér bez důvěry považuje za symbolický. Návrh Severočeské energetické na pakt těžařů se státem jako argument pro prolomení limitů nakonec neprošel. Na žádost sněmovny se pak Rusnok od dalších kroků slíbil distancovat, nicméně jejich zrušení považuje v budoucnu za nevyhnutelné. Jak ale vypadá život v městě za hranicí limitů? Podívejte se v následující galerii…

Město Horní Jiřetín již dvě desítky let bojuje o svou holou existenci. Patří k obcím, které by v případě prolomení těžebních limitů byly srovnány se zemí. V roce 1992 byly i přes masivní protesty kvůli těžbě zbourány sousední Libkovice. Jednalo se o poslední obec na severu Čech, která musela ustoupit dobývání hnědého zlata. Na místě se ale rypadla do země nikdy nezaryla. Podobný osud teď hrozí Černicím a právě Hornímu Jiřetínu. V referendu konaném na jaře 2006 většina obyvatel zbourání své obce odmítla.

Starostové obcí proto volají po zachování limitů. „Limity chrání 24 vesnic a měst, nejen Horní Jiřetín a Černice. Je to jediný nástroj územního rozvoje tohoto území,“ uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Podle něj by s prolomením limitů nastala v obcích stavební uzávěra. Přesto se najdou i zastupitelé, kteří mají opačný názor. „Nikdo mě ani zastupitelstvo nepřesvědčil, že existuje jakýkoliv jiný způsob, jak region nepohřbít,“ dodal Jaroslav Sikora, starosta Mariánských Radčic.