Výherci rekordního jackpotu se rozhodli zůstat v anonymitě

Praha – Výherci 400 milionů korun ve Sportce už se osobně přihlásili v budově Sazky s výherním tiketem. V hotovosti si ale převzali pouze 350 tisíc – zbytek jim společnost připíše na účty v průběhu několika týdnů. Manželé z Chrudimska chtějí zůstat v utajení. Anonymitu jim zaručuje i loterijní zákon.

Manželé z Chrudimska sází více než dvacet let. Výherní kombinaci čísel na tiketu jim nakonec zajistil náhodný tip vygenerovaný počítačem a oni se stali držiteli vůbec nejvyšší výhry v dějinách Česka. Identitu manželského páru zná pouze osoba, která jim z trezoru vyplatila první část výhry – 350 tisíc.

„Považuji za dosti obtížné, aby dokázali třeba celoživotně utajit to, že k něčemu takovému došlo. Protože předpokládám, že budou chtít své finance nějak utrácet,“ pochybuje o snaze výherců zůstat v anonymitě Lenka Šulová z Katedry psychologie UK.

„Řekli nám, že část peněz by chtěli věnovat na charitu. Další peníze chtějí investovat tak, aby mohli zajistit svoje další generace, a z dalších peněz si taky chtějí splnit své sny. Mluvili o tom, že by chtěli někam cestovat,“ sdělil mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Někteří zahraniční výherci se s výhrou naopak netají. Třeba manželé Gillian a Adrian Bayfordovi se loni pochlubili druhým nejvyšším jackpotem v historii Británie, který činil v přepočtu 4,5 miliardy korun. S výherním šekem se na veřejnosti objevila i šestnáctiletá Callie Rogersová. Ta však část z šedesáti milionů korun nakonec utratila za drogy.

Výherci rekordního jackpotu už si vyzvedli první část výhry (zdroj: ČT24)

Ne všechny výhry ale mají špatný konec. O tom něco ví sedmnáctka kanadských dělníků, kterým zaměstnavatel před dvěma lety jednoho rána oznámil, že už je nebude potřebovat.

„Řekl jsem si: Nebylo by hezké vyhrát v loterii, než nás opravdu propustí? A pak jsme z ničeho nic druhý den vyhráli,“ vypráví jeden z nich Colin Willard. Místo do práce si tedy šli vyzvednout sedm milionů kanadských dolarů. Čtyřdolarová investice tehdy každému z nich vynesla 400 tisíc CAD.