Bernd opět křižuje Alpy

Praha - Samice orlosupa bradatého Bernd je opět volná a létá nad vrcholky švýcarských Alp. Zoologové absolvovali náročný výstup s Bernd na zádech v těžké transportní bedně. Bylo totiž nutné vypustit ji zpět v místech, kde dříve žila. Samice orlosupa se vznesla nedlouho po vysazení. Díky ideální kondici, do které se dostala v Praze, neměla s létáním žádné potíže.

Bernd se do Česka zatoulala koncem května. Ornitologové našli vyčerpané zvíře v Krkonoších. Přes libereckou zoo putovala Bernd do Zoo Praha, kde sbírala síly. Při příchodu vážila 4 500 gramů. Za sedm týdnů péče a výkrmu přibrala víc jak jeden kilogram a mohla se tak vrátit zpět do své domoviny.

Zoologové ji museli pravidelně vážit - kdyby totiž Bernd přibrala moc, měla by problémy s létáním. V Praze byla vykrmována především potkany a králíky, v horách se ale živí hlavně kostmi. Bernd je první orlosup, který se objevil na českém území.

Bernd je součástí programu, který navrací v zajetí odchované orlosupy zpátky do přírody. V Praze takto od roku 2000 vypustili do přírody sedm mláďat. Nyní má sice zoo jen stařičký pár orlosupů, který už vlastní mláďata neodchovává, fungují ale jako adoptivní rodiče pro orlosupí mláďata vylíhnutá jinde.

Vydáno pod