Na Islandu jsou v kurzu šperky z mechu

Reykjavík - Mladý umělec a designér z Islandu začal vyrábět netradiční šperky. Prsteny nebo třeba přívěsky zdobí mechem, kterého je na ostrově všude dostatek. Roste hlavně v blízkosti termálních gejzírů. Jeden šperk s kouskem živé islandské přírody vyjde v přepočtu na necelé čtyři tisíce korun.

Hafsteinn Juliusson osazuje své živé šperky namísto blyštivých kamenů o poznání levnějším a dostupnějším mechem z ostrovní země. „Mělo by to vydržet tak asi dva roky. Pak by měl jít majitel do přírody a najít si nový kus přírody. Kdo by nechtěl, můžu mu poslat další kus mechu z Islandu,“ říká mladý designér.

Nápad zasadit nějakou rostlinu do kousku kovu dostal už před několika lety. Experimentoval s různými druhy travin. Nakonec se ale rozhodl pro mech. Na vulkanickém ostrově je ho sice všude dostatek, ten nejlepší ale našel ve sklenících vyhřívaných vodou z horkých pramenů. „Ve sklenících roste mech jako vedlejší produkt, drží se na geotermálním potrubí. Farmáři ho otrhávají a vyhazují pryč. Připadá mi příliš krásný na to, aby neměl žádné využití,“ míní.

Pro nové zásoby mechu jezdí jednou za dva měsíce. Nejčastěji vyráží do skleníků s růžemi asi dvacet kilometrů za Reykjavík. Pak začíná s novou kolekcí. O unikátní doplňky je čím dál větší zájem. Někteří lidé si přichází netradiční šperky jen prohlédnout, jiní si je chtějí rovnou koupit. Mladý umělec prodá dvacet až třicet kusů měsíčně. Cena jednoho je přibližně 150 eur, tedy necelé čtyři tisíce korun.

Islandský umělec vyrábí šperky z mechu (zdroj: ČT24)