Zlaté české ručičky: Létající kolo spatřilo světlo světa

Praha - Jan Tleskač by se asi divil. Na pražském Výstavišti veřejně vzlétlo létající kolo. Prototyp stroje firmy navrhly pomocí 3D softwarového řešení. „Je to studie, která měla vyzkoušet naše technologie. Posouvá to hranice našich možností,“ řekl duchovní otec projektu Aleš Kobylík.

Létající kolo - unikátní koncept čtyř tažných motorů, které jsou vpředu a vzadu, a dvou stabilizačních motorů po stranách. Napájení je řešeno akumulátory. Létací kolo českých konstruktérů se oproti tomu Tleskačovu ale v mnoha ohledech liší - nemá třeba skládací křídla.

„Záleží na vaší váze, ale u normálního člověka by se na kole dalo letět 5 minut. Vývoj akumulátorů jde ale rychle dopředu, takže je možné, že půjde létat i mnohem déle,“ popsal Aleš Kobylík, člen řídícího výboru projektu a ředitel společnosti Technodat.

Zatím raději jen bezpečně - s figurínou

Kolo má šest vrtulí a váží 85 kilo. Rám je ze slitiny hliníku a vrtule z uhlíkových vláken. Do vzduchu by kolo vyneslo zhruba stejně těžkého člověka. Než se ale stroj důkladně otestuje, musí se vznášet jen s figurínou a řídit na dálku. „Pokud by na tom kole seděl člověk, ovládal by to v podstatě stejným způsobem, jako kdyby jel na motorce,“ vysvětlil vedoucí projektu Jan Cinert.

Létající kolo je společným projektem tří českých firem - Technodatu, Evektoru z Kunovic a Duratecu z Touškova. „Je v tom vyzkoušení našich možností ve vývoji, technologií a českých zlatých rukou,“ dodal Kobylík.

Vydáno pod