Byznys kolem ezoteriky: Až 15 milionů za víkend

Praha - I když se ekonomice nedaří, ezoterika stále zůstává dobrým byznysem. Lidé v nesnázích o to častěji hledají útěchu třeba u léčitelů, šamanů nebo u věštců. A neváhají za to dobře zaplatit.

Přesné statistiky „ezoterických“ prodejů v celém Česku jsou doslova ve hvězdách. Oficiálně je nikdo nevede, řada obchodníků se k ezoterice navenek ani nehlásí. Jednou z mála příležitostí, jak o tomto fenoménu získat představu, je tak každoroční festival na pražském výstavišti. Podle organizátorů tu každý návštěvník utratí zhruba tisíc korun, přičemž jejich počet je zhruba 15 tisíc. 

To znamená výdělek zhruba 15 milionů korun pro pár desítek vystavovatelů za jediný víkend. A peníze tu zákazník utratí jako nic. Třeba jedna dvacetiminutová věštba z tarotových karet stojí okolo čtyř až pěti set korun. 

Ezoterika a byznys kolem ní (zdroj: ČT24)

Na odbyt jde ale i duchovní literatura anebo prodej přírodních doplňků. Jejich cena se pohybuje kolem dvou set korun. A komu k uvolnění peněženky i energie nestačí ani pestrobarevné mandaly, pro toho tu jsou ještě staré dobré koule z křišťálu.