Z Ostravy odjel už i tygr Elton. Míří do Anglie

Ostrava - Rok a půl starý tygr Elton odjel z ostravské zoo do anglického Woburn Safari Parku. V rámci evropského záchovného programu odcestoval před necelým měsícem i jeho stejně starý bratr Eda. Tygr ussurijský patří k ohroženým poddruhům tygra. Zoo je proto do jiných zahrad posílají, aby se mohli rozmnožovat.

Přeprava Eltona začala kolem osmé hodiny ráno. Nástup do bedny si cvičil celý týden a vše proto proběhlo hladce. Před necelým týdnem odcestoval do litevské zoologické zahrady i Eltonův bratr Eda.

Tygr ussurijský je ohroženým poddruhem tygra. I proto tak cestují do různých evropských zoologických zahrad. Tam mají totiž vytipované své protějšky. „Hrubé odhady čítají 350-400 posledních jedinců, takže v budoucnu se opravdu zoo může pro tygry ussurijské stát jedinou možnou šancí na přežití pro příští generace,“ uvedla Šárka Kalousková, mluvčí ZOO Ostrava.

Tygr Elton by měl do anglického Woburn Safari Parku dorazit zítra před polednem. Z Ostravy urazí trasu dlouhou víc než 1 700 kilometrů. Tygří klec teď ale dlouho prázdná nezůstane. Zpátky se do ní vrátí samice Maya, která bude každým dnem v říji a pářit se bude se samcem Tarem. Ostravská zoo se tak možná brzo dočká dalších tygřích mláďat.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)