Stařec a hoře: Patnáctiletá novomanželka dosáhla rozvodu

Rijád - Patnáctiletá dívka provdaná za bezmála devadesátiletého Saúdského Araba nakonec přece jen dosáhla rozvodu. Pomohla jí při tom místní organizace na ochranu lidských práv poté, co nerovné manželství vyvolalo ve společnosti značné pobouření.

Podle novomanžela přitom byla svatba naprosto legální, věnem zaplatil 65 000 rijálů (341 000 korun). Mladá žena se ale o svatební noci zamkla v ložnici, než z domu svého manžela utekla a vrátila se k rodičům.

Sňatek patnáctileté dívky s 86letý starcem vyvolal v minulých dnech pobouřené reakce veřejnosti. Představitelé vládního sdružení pro lidská práva v Saúdské Arábii oznámili, že asociace poskytla dívce právní pomoc. Dívka prý vyjádřila nesouhlas se svazkem a po intervenci vůdce regionálního kmene a místních činitelů bylo manželství ukončeno rozvodem.

Saúdskoarabští ochránci lidských práv se kvůli podobným extrémům snaží už delší dobu prosadit do zákona definici sňatku a také stanovit 18 let jako minimální věkovou hranici. Saúdskoarabské právo totiž nestanoví minimální věk pro uzavření manželství. Počítá se sice s tím, že žena bude s vdavkami souhlasit, ale někteří oddávající na tom netrvají. Aktivisté ve svém úsilí narážejí i na nesouhlas náboženských organizací v absolutní monarchii, kde se vyznává konzervativní forma islámu, wahhábismus.